IRS: onderneem nu actie tegen bladschimmel in 2022

Kennis- en onderzoeksinstituut IRS adviseert suikerbietentelers om nu al maatregelen te nemen om de bladschimmelbeheersing in 2022 te verlichten. Dit betreft enkele teeltmaatregelen, een goede perceelskeuze en de aanschaf van middelen met cyproconazool voor 30 november dit jaar.

IRS%3A+onderneem+nu+actie+tegen+bladschimmel+in+2022
© Twan Wiermans

Wat betreft teeltmaatregelen adviseert IRS om te zorgen dat er zo weinig mogelijk bladresten op naastgelegen percelen terechtkomen. Door integraal te ontbladeren of door een grondbewerking zo snel mogelijk na de oogst uit te voeren, kan verspreiding van sporen via de wind worden beperkt. Dit geldt vooral voor lichte gronden, waar in het voorjaar de hoofdgrondbewerking wordt uitgevoerd.

Ook beveelt IRS aan om goed te letten op de intensiteit van de bieten in de rotatie bij de perceelskeuze. Hoe intensiever de rotatie, hoe hoger de druk van bladschimmels. Vooral het gevaar van cercospora ligt op de loer bij een rotatie van 1-op-4 of krapper. Aardappelen als voorvrucht kunnen de druk van stemphylium vergroten. Daarnaast adviseert IRS om geen bieten te telen nabij een perceel van dit jaar.


Sphere en Mirador Xtra

De fungiciden Sphere en Mirador Xtra kunnen tot 30 november 2021 worden gekocht en tot 30 november 2022 worden opgebruikt. Deze middelen bevatten de werkzame stof cyproconazool, waarvan dit jaar de EU-toelating is vervallen. Het IRS adviseert deze middelen voor de deadline te kopen, zodat telers in 2022 minimaal twee verschillende triazolen kunnen gebruiken in de bestrijding van bladschimmels.

In een ander bericht meldt IRS dat een behandeling tegen bladschimmels vanaf nu niet meer rendabel is, omdat de groei van de suikerbieten afneemt. De vlekjes die er zitten, zijn niet weg te spuiten. Bij koeler weer zal vooral cercospora zich minder snel ontwikkelen en daardoor minder schade aanrichten. Stemphylium, roest en ramularia kunnen bij lagere temperaturen nog wel uitbreiden en nieuwe vlekjes vormen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer