Hogeschool Inholland onderwijst leerlingen in Het Nieuwe Telen

Hogeschool Inholland gaat leerlingen van de tuinbouwopleiding in Delft theoretische kennis over Het Nieuwe Telen (HNT) aanbieden. Doel is om deze teeltbenadering via het onderwijs meer voet aan de grond te laten krijgen.

Hogeschool+Inholland+onderwijst+leerlingen+in+Het+Nieuwe+Telen
© Hogeschool Inholland

Ook adviseert de hogeschool praktijkbedrijven hoe zij HNT verder kunnen implementeren in hun bedrijfsvoering. De initiatieven zijn onderdeel van het project 'Het Nieuwe Telen: gas erop'. In het project werken diverse groene mbo's en hbo's samen. Ook zijn onder meer overheden, onderzoeksinstellingen en tuinbouwbedrijven betrokken.

Het Nieuwe Telen viert dit jaar zijn twaalfde verjaardag. Toch heeft deze teeltmethode nog niet de vlucht genomen die in het begin werd verwacht. Terwijl hiermee wel veel winst te behalen is: door uit te gaan van de behoeften van de plant en te zorgen voor een goede plantbalans, kan energiezuiniger worden geteeld en wordt de productie geoptimaliseerd.

'Dit is het onderwerp waar het nu om draait in de tuinbouwwereld. Veel onderzoek is hierop gericht', zegt Roël Chin, docent tuinbouwtechniek bij Hogeschool Inholland. 'Daarbij is HNT een combinatie van teelttechniek en plantfysiologie. Deze zaken zijn mijns inziens cruciaal om de plant en daarmee de productie en de kwaliteit optimaal te sturen. Een plant in balans is weerbaarder en kan nog beter produceren. Daarom was het voor ons niet meer dan logisch om aan te haken bij het project 'Het Nieuwe Telen; gas erop'. Het is vooral belangrijk dat als je een verandering wilt bewerkstelligen, je moet beginnen met het planten van zaadjes bij de jonge generatie.'


Verbetervoorstellen

De jongeren krijgen in de lessen 'Klimaat en Sturing' theoretische achtergrondinfo over HNT. De vergaarde informatie vertalen de studenten naar de praktijk. In groepjes voeren ze een scan uit op een praktijkbedrijf om inzicht te krijgen in de manier van telen. Vervolgens doen ze twee verbetervoorstellen.

Chin verwacht dat het bijbrengen van HNT-kennis aan jongeren op termijn een verschil maakt. 'Wij steken hen nu als het ware aan met HNT-virus, zodat ze deze kennis kunnen implementeren als ze straks aan de slag gaan in de sector. Ook op deze manier willen we ervoor zorgen dat HNT meer gemeengoed wordt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer