Hoge prijsstijging Duitse landbouwproducten vooral door graan

De producentenprijzen van landbouwproducten in Duitsland waren in augustus 2021 ruim 13 procent hoger dan in augustus 2020. Ten opzichte van juli 2021 stegen de prijzen met 1,2 procent.

Hoge+prijsstijging+Duitse+landbouwproducten+vooral+door+graan
© Han Reindsen

De hoge prijsstijging is voornamelijk te wijten aan de gestegen graanprijzen, meldt het Duitse statistiekbureau Destatis. Door de hogere graanprijzen is de stijging voor plantaardige producten in augustus 2021 ruim 23 procent ten opzichte van augustus 2020, net als in voorgaande maanden.

In augustus 2021 lagen de graanprijzen ruim 34 boven het niveau van het voorgaande jaar, de hoogste stijging sinds januari 2013. In juli 2021 was de verandering al plus 21 procent. Doorslaggevend voor de prijsstijgingen voor graan zijn de deels lage oogstresultaten in Duitsland en de wereldwijd verlaagde oogstprognoses.


Ook commerciële gewassen zoals koolzaad en suikerbieten stegen in augustus 2021 met bijna 37 procent in prijs ten opzichte van augustus 2020. Dit kwam met name door de stijging van de koolzaadprijzen met 44 procent, wat vooral was te wijten aan het schaarse aanbod en de grote vraag.

Voor consumptieaardappelen stegen de prijzen op jaarbasis met ruim 21 procent. Dit is de eerste prijsstijging sinds september 2019. In juli 2021 bedroeg de jaar-op-jaarprijsdaling -23 procent. De prijzen stegen in augustus 2021 door lage oogstvolumes en het daaruit voortvloeiende schaarse aanbod op de markt.


Groente- en tuinbouwproducten

Voor groente- en tuinbouwproducten bedroeg de prijsstijging in augustus 2021 ten opzichte van dezelfde maand van het voorgaande jaar bijna 12 procent. De belangrijkste reden hiervoor was onder meer de prijsstijging van planten en bloemen met bijna 17 procent.

De prijzen voor groenten als geheel stegen in augustus 2021 met 8,5 procent ten opzichte van dezelfde maand van het voorgaande jaar. Vooral voor sla waren er forse prijsstijgingen van ruim 61 procent. De reden is het momenteel lage aanbod op de markt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer