PBL: klimaatbeleid soms nadelig voor biodiversiteit

Veel maatregelen tegen klimaatverandering hebben ook gevolgen voor het behalen van andere duurzame ontwikkelingsdoelen, vaak positief, maar soms ook negatief. Dat staat in een studie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

PBL%3A+klimaatbeleid+soms+nadelig+voor+biodiversiteit
© Dirk Hol

Het PBL wijst er onder meer op dat er voor grootschalige opwekking van zonne- of windenergie veel land nodig is, met mogelijk negatieve gevolgen voor de biodiversiteit. 'In Sub-Sahara Afrika, Zuid-Azië en Zuidoost-Azië bestaat het risico dat klimaatmaatregelen de inspanningen tegen armoede en honger afremmen. Tenzij ze gepaard gaan met beleid dat arme mensen beschermt tegen een mogelijke stijging van voedsel- en energieprijzen', stellen de onderzoekers.

Wereldwijd verschillen deze neveneffecten sterk. De onderzoekers geven als voorbeeld de toepassing van bepaalde duurzame technologieën in Noord Amerika, Europa en Centraal en Zuid-Amerika. Nu zijn deze technologieën nog relatief duur. 'Dat kan de sociaaleconomische ongelijkheid vergroten, vanwege stijgende energieprijzen die met name armere mensen raken', aldus het PBL.


In het Midden-Oosten en Noord-Afrika kunnen de klimaatmaatregelen volgens de onderzoekers helpen om de economieën in de regio minder afhankelijk te maken van olie. 'Ze kunnen hervormingen in de richting van inclusieve groei versnellen. Wel kan de lagere vraag naar olie bestaande economische ongelijkheid vergroten, doordat werkgelegenheid in de oliesector wegvalt.'


Herbebossing

Een ander voorbeeld is dat herbebossing een belangrijke maatregel is tegen klimaatverandering, omdat bossen veel CO2 opnemen. Dat heeft volgens de onderzoekers positieve effecten op biodiversiteitsdoelstellingen. Maar in veel ontwikkelingslanden gaan ook een heleboel inkomens verloren als je ontbossing tegengaat.

Uit de studie komt ook naar voren dat het vergroten van het aandeel hernieuwbaar opgewekte elektriciteit (zon, wind en hydro-elektriciteit) de meeste positieve neveneffecten heeft voor het behalen van andere duurzame ontwikkelingsdoelen.


Voor boeren is een grote rol weggelegd in de strijd tegen klimaatverandering. Voor welke ondernemers is dit interessant? Wat komt erbij kijken? En wat levert het op? Stel al uw vragen over carbon farming tijdens het webinar op maandag 21 juni. met gastsprekers van Bayer, Rabobank en LTO.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer