Voedselprijzen omlaag, maar uitstoot bij productie omhoog

De wereldwijde prijzen van grondstoffen voor voedsel zoals graan, tarwe, vlees en vis zullen de komende jaren minder sterk stijgen. Wel zal de uitstoot van broeikasgassen bij de productie van voedsel toenemen, vooral omdat de veestapel groeit.

Voedselprijzen+omlaag%2C+maar+uitstoot+bij+productie+omhoog
© Twan Wiermans

Dat schrijven de VN-organisatie voor voedsel en landbouw FAO en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) in een rapport.

De prijzen van grondstoffen voor voedsel zijn gestegen naar het hoogste niveau in negen jaar, onder meer vanwege de sterke vraag vanuit China. Maar volgens de onderzoekers gaan de prijzen aangepast voor inflatie de komende tien jaar afzwakken of licht dalen nu de vraag vanuit China minder hard toeneemt dan voorheen. Dat land is een belangrijke consument van bijvoorbeeld varkensvlees en vis.


Ook neemt de productie van voedsel toe. Op de kortere termijn kan daarbij worden geprofiteerd van de versoepeling van de coronamaatregelen en reisbeperkingen waardoor bijvoorbeeld werknemers in de agrarische sector weer in het buitenland aan het werk kunnen gaan. Dat helpt bij het terugdringen van tekorten aan arbeidskrachten in de landbouw.


Grotere veestapels

Verder is productiviteitsverbetering in de voedselproductie van groot belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te kunnen blijven voeden, aldus het rapport. Naar verwachting stijgt de wereldbevolking naar 8,5 miljard mensen in 2030. Daarbij is technologie om de opbrengst van oogsten te verhogen het belangrijkst, stellen de onderzoekers. Daarnaast zal er bijvoorbeeld ook meer grond beschikbaar moeten komen voor landbouw. Ook worden grotere veestapels gehouden in met name opkomende en armere landen, doordat de vraag naar vlees toeneemt.

Die grotere veestapels zullen er wel toe bijdragen dat de uitstoot uit de landbouw de komende tien jaar naar verwachting met 4 procent toeneemt, aldus de FAO en de Oeso. De onderzoekers stellen daarom dat er meer moet worden gedaan om de uitstoot bij de productie van levensmiddelen omlaag te brengen om zo te kunnen voldoen aan de klimaatafspraken van Parijs.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer