Dewulf Easyclean reinigt intensief

Abemec Flevoland demonstreert dit najaar de Dewulf RCA3060-bunkerrooier. Het is een variant op de RA3060, die reinigt met axiaalrollen en twee egelbanden. De RCA heeft naast een axiaalset de variabel instelbare rollenset Easyclean.

Dewulf+Easyclean+reinigt+intensief
© Niels van der Boom

Biologisch akkerbouwer Thijs Geerse van Wegroworganic in het Flevolandse Zeewolde reed onlangs met de RCA. Op kleigrond van 50 procent afslibbaarheid heeft hij behoefte aan intensieve reiniging.

'Op lichtere gronden zie je veel RA3060's rijden', weet Geerse. 'De egelbanden halen veel losse grond uit de partij. Het motto is om losse grond te hebben tot aan de axiaalset om aardappelen niet te beschadigen. Op onze grond is dat lastig. Je rijdt met 3 kilometer per uur veel langzamer. De grond zeef je er dan al uit', legt hij uit.


Egelband

'Bovendien draait de egelband altijd mee, ook als je deze niet wilt gebruiken. Is het droog en kluiterig, dan reinigt hij te intensief. Een nadeel is dat het product met een relatief grote val op de egelband en axiaalrollen komt. Voor pootaardappelen is dat niet zo'n issue, maar voor onze tafelaardappelen wel.'

Binnen het perceel kun je razendsnel schakelen

Thijs Geerse, biologisch akkerbouwer in Zeewolde

Dewulf bouwt de Easyclean zelf. Hij is voor de leestafel ingebouwd. Elke rol heeft een hydromotor. Er zijn zes rubberen rollen met kammen. Die hebben luchtkussentjes, zodat ze flexibel zijn en minder beschadigen. Tussen de rollen bevinden zich kleinere stalen rollen.


Spelen

'Je kunt spelen met de draaisnelheid, draairichting en hoogte. Zo is het mogelijk de stalen rolletjes in tegengestelde richting te laten draaien. Je kunt ze ook mee laten draaien en hoger zetten. Zo houden ze het product toch vast. Dit zorgt ervoor dat loof wordt opgevreten', zegt de biologisch akkerbouwer.

'Door de spleetgrootte aan te passen, kun je aardappelen tot 40 millimeter opwaarts opvreten of ervoor kiezen om ze zonder reiniging te transporteren', zegt Geerse.

'Een tweede man bij de rollenset is wenselijk voor het afstellen. Met een druk op de knop kun je hem boven op de machine snel laten meedraaien om verstoppingen te verhelpen. Je kunt vier instellingen opslaan en met een knopdruk oproepen. Binnen het perceel schakelen is razendsnel mogelijk.'


Productvriendelijke elevator

Dewulf gebruikt een 160 centimeter brede C-vormige elevator op de RCA. Het product gaat in een rechte lijn door de machine zonder versmallingen. Vanwege de brede elevator is de leestafel verbreed. Verstel je de axiaalrollen, die over hun dode punt kunnen kantelen, dan beweegt de elevator mee. Een spiraalrollenset voor de axiaal haalt grond en loof uit de partij.


De C-elevator beweegt mee met de axiaalrollenset en moet productvriendelijker zijn.
De C-elevator beweegt mee met de axiaalrollenset en moet productvriendelijker zijn. © Niels van der Boom

Geerse is tevreden met het resultaat, maar benieuwd hoe hij onder natte omstandigheden presteert. De RCA is compact gebouwd en daardoor gevoeliger voor vollopen. Hij weegt 2 ton meer dan een RA3060 en steekt 70 centimeter verder uit.

De meerprijs is 50.000 euro, wat het totaal boven de 400.000 euro brengt. Pittig, maar je krijgt er veel instelmogelijkheden en reinigingscapaciteit voor terug.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer