USDA verwacht verdere daling tarwevoorraden

De theoretische eindvoorraden voor tarwe in het seizoen 2021-2022 worden berekend op 277 miljoen ton. Dat is wereldwijd in volume de laagste voorraad van de afgelopen vijf jaar.

USDA+verwacht+verdere+daling+tarwevoorraden
© Niels de Vries

Deze berekende voorraad op 1 juli 2022 is goed voor 18,3 weken consumptie. Van de wereldwijde tarwevoorraden ligt meer dan de helft ofwel 141 miljoen ton opgeslagen in China. Dit blijkt uit het meest recente Wasde (World Agricultural Supply and Demand Estimates)-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie USDA.Ten opzichte van het rapport van september heeft USDA de wereldwijde eindvoorraden met 6 miljoen ton naar beneden bijgesteld. Belangrijke reden voor de bijstelling is de nieuwe berekening van de voorraden in Iran. Die blijken na herziening van de productiecijfers van de laatste vier jaar uiteindelijk 3,6 miljoen ton lager dan eerder verondersteld. Verder zijn onder meer de tarweproducties voor Canada en de Verenigde Staten nog weer lager dan in eerdere prognoses van werd uitgegaan.


Aanhoudende droogte in Canada

Voor Canada verwacht USDA nu een totale productie van 21 miljoen ton. Dat is 2 miljoen ton lager dan de prognose van een maand geleden en maar liefst 14 miljoen ton lager dan de productie van vorig jaar. Canadese tarwetelers in de prairieprovincies ondervinden vooral veel schade door de aanhoudende droogte tijdens het groeiseizoen. Ook is het te oogsten areaal uiteindelijk minder groot dan aan het begin van het seizoen werd ingeschat.


Met de lagere beginvoorraden en de negatieve bijstelling van de wereldwijde productie is de totale beschikbaarheid van tarwe 8,6 miljoen ton lager dan de berekening in het Wasde-rapport van september. Daar staat tegenover dat de consumptie is verlaagd met 2,6 miljoen ton tot in totaal 787 miljoen ton. Voor de Verenigde Staten, Canada en India gaat USDA uit van iets lagere verbruikscijfers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer