Wereldwijd meer tarwe en mais beschikbaar

Op basis van grotere beginvoorraden en hogere oogstprognoses heeft USDA in het Wasde-rapport van september de beschikbare volumes voor tarwe en mais wereldwijd naar boven bijgesteld.

Wereldwijd+meer+tarwe+en+mais+beschikbaar
© Han Reindsen

USDA rekent voor tarwe nu met een wereldwijde beschikbaarheid van 1,073 miljard ton. Dat is 7,1 miljoen ton meer dan in het Wasde (World Agricultural Supply and Demand Estimates)-rapport van augustus. Voor mais verwacht USDA dat komend seizoen wereldwijd zelfs 17 miljoen ton meer beschikbaar is dan op basis van de eerdere berekening. Beginvoorraad en productie voor 2021-2022 komt nu uit op 1,484 miljard ton.Voor tarwe heeft USDA de beginvoorraden voor Canada, de Europese Unie en India verhoogd. De hogere producties worden toegerekend aan Australië, India en China. De verwachte tarweoogst voor Australië is vanwege gunstige groeiomstandigheden positief aangepast met 1,5 miljoen ton, tot 31,5 miljoen ton.


Recordproductie voor India

Ook voor India wordt de oogst 1,5 miljoen ton hoger ingeschat dan een maand geleden. Met 109,5 miljoen ton tarwe realiseert het Aziatische land voor het vijfde jaar op rij een recordproductie. De verhoging van de tarweproductie voor China met 900.000 ton tot 136,9 miljoen ton wordt toegeschreven aan een groter tarweareaal, volgens de gegevens van de Chinese overheid.

Tegenover de berichten over de grotere beschikbaarheid van tarwe staan de oogsten voor Canada en Argentinië die door USDA zijn verlaagd met respectievelijk 1 miljoen ton en 500.000 ton. In beide landen is vooral de droogte de oorzaak van de tegenvallende opbrengsten. Canada gaat nu uit van een productie van 23 miljoen ton tarwe en voor Argentinië is dit 20 miljoen ton.

USDA verhoogde ook de consumptie van tarwe voor komend seizoen met 3 miljoen ton tot in totaal 789,6 miljoen ton. Belangrijkste oorzaak is het grotere tarweverbruik in China voor de veevoerindustrie. Op de tarwebalans resulteren de aangepaste productie- en verbruikscijfers in een berekende eindvoorraad van 283 miljoen ton. Dit is 4 miljoen ton meer dan in het Wasde-rapport van augustus, maar nog steeds bijna 9 miljoen ton minder dan het vorige seizoen.


Regenval in China

De grotere voorraden dan eerder berekend en hogere productiecijfers voor de wereldwijde maisoogst schrijft USDA op het conto van de Verenigde Staten zelf en van China. In China zijn met name de opbrengsten per hectare fors verhoogd vanwege meer dan gemiddelde regenval in belangrijke productiegebieden. Ook in Argentinië zorgen gunstige groeiomstandigheden voor een grotere maisoogst.

De wijzigingen op de wereldwijde maisbalans hebben tot gevolg dat de berekende eindvoorraad in het Wasde-rapport voor seizoen 2021-2022 toeneemt met 13 miljoen ton tot bijna 298 miljoen ton. Dit is goed voor dertien weken wereldverbruik en 11 miljoen ton meer dan aan het begin van dit seizoen. Daarmee stijgt de berekende wereldvoorraad van mais voor het eerst in drie jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer