Wereldmarkt kan steeds meer tarwe gebruiken

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA verhoogt het verwachte verbruik van tarwe op de wereldmarkt deze maand tot 775,9 miljoen ton. Dat is bijna 4 procent meer dan vorig jaar.

Wereldmarkt+kan+steeds+meer+tarwe+gebruiken
© Twan Wiermans

De verhoging van het tarweverbruik door USDA in het World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde)-rapport van maart komt vooral voor rekening van China. De verwachting is dat met name Chinese veevoerfabrikanten 5 miljoen ton meer tarwe gaan gebruiken als grondstof. Dit heeft er alles mee te maken dat tarwe op dit moment prijstechnisch interessanter is dan met name mais en sojabonen.

De verhoging van het tarweverbruik door USDA ten opzichte van het vorige Wasde-rapport betreft 6,6 miljoen ton. Naast het hogere verbruik heeft USDA ook de wereldwijde tarweproductie met 3,5 miljoen ton naar boven bijgesteld tot een recordniveau van 776,8 miljoen ton. Deze stijging is volledig toe te schrijven aan Australië, waar de tarweopbrengsten nog hoger blijken dan eerdere prognoses.

Hogere import- en exportvolumes

Om de internationale markt te voorzien van voldoende tarwe, heeft USDA ook de import- en exportvolumes iets aangepast. Vooral China en Pakistan gaan meer tarwe importeren. Verder verwachten de analisten van USDA dat Australië, in plaats van 20 miljoen ton, nu 22 miljoen ton tarwe gaat exporteren in het seizoen 2020-2021. Dit komt door de hogere productie. Ook export vanuit Canada wordt hoger ingeschat.

Naast de hogere import blijkt uit de informatie van de USDA-analisten dat China een deel van de eigen strategische voorraden gaat afbouwen, vanwege het stijgende verbruik van tarwe. De theoretische eindvoorraad op 1 juli 2021 wordt nu ingeschat op 150,4 miljoen ton. Dat is 4,5 miljoen ton tarwe minder dan de prognose van een maand geleden. Nog wel ligt, van de totale voorraden wereldwijd, ongeveer 50 procent van de tarwe opgeslagen in China.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer