Wereldwijde productie van verse kersen stijgt fors

In tien jaar tijd is de wereldwijde productie van verse kersen toegenomen van net iets meer dan 3 miljoen ton tot ruim 4 miljoen ton dit jaar.

Wereldwijde+productie+van+verse+kersen+stijgt+fors
© Johan Wissink

Dat blijkt uit de productiecijfers die het Amerikaanse landbouwministerie USDA verzamelde uit de zeventien belangrijkste productielanden. De productiestijging van verse kersen (zowel zoet als zuur) komt vooral voor rekening van China, Chili en Turkije. De Europese Unie is één van de weinige teeltgebieden van verse kersen waar de productie juist daalde in het afgelopen decennium.

Tot vijf jaar geleden werden de meeste verse kersen geoogst in de Europese Unie. Die leidende positie is inmiddels overgenomen door Turkije. Volgens de prognose van USDA worden in 2021-2022 860.000 ton verse kersen geteeld in Turkije. De Europese Unie staat op de tweede plaats met 665.000 ton, gevolgd door China met 600.000 ton.


Grootverbruikers in China

Gelijk met de productie stijgt wereldwijd ook de consumptie van verse kersen tot bijna 4 miljoen ton. De Chinezen zijn grootverbruikers met 935.000 ton. Daarmee is China ook meteen de grootste importeur van verse kersen. Chili is volgens de gegevens van USDA veruit de grootste exporteur van verse kersen met een volume van 365.000 ton.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer