USDA voorspelt recordoogst en recordverbruik tarwe

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA voorspelt in de eerste prognose voor het seizoen 2021-2022 dat zowel de tarweproductie als het tarweverbruik wereldwijd een recordniveau bereiken.

USDA+voorspelt+recordoogst+en+recordverbruik+tarwe
© Twan Wiermans

In het Wasde (World Agricultural Supply and Demand Estimates)-rapport van mei gaat USDA ervan uit dat de totale tarweoogst stijgt tot 789,0 miljoen ton. Dat is ruim 1,5 procent meer dan de verwachte productie voor 2020-2021. De beschikbaarheid van tarwe wereldwijd, uitgaande van een beginvoorraad van bijna 295 miljoen ton komt daarmee op 1.084 miljoen ton. Ofwel 8,1 miljoen ton meer dan dit jaar.

De grotere beschikbaarheid van tarwe schrijft USDA toe aan het hogere productiepotentieel komend jaar in onder meer Argentinië, de Europese Unie, Marokko, Oekraïne en de Verenigde Staten zelf. Daartegenover staan lagere opbrengstprognoses voor Australië en Canada. Voor Rusland verwacht USDA met 85 miljoen ton een evenaring van de recordoogst van afgelopen jaar.


Trendmatige stijging tarweverbruik

Voor het tarweverbruik zet USDA voor het seizoen 2021-2022 in op een verhoging van 7,8 miljoen ton tot in totaal 788,7 miljoen ton. Deze trendmatige stijging is volgens de analyse van de Amerikaanse overheid toe te schrijven aan de humane consumptie en het industrieel verbruik. Voor tarwe in veevoer blijft het gebruiksniveau van afgelopen jaar gehandhaafd. Dat steeg al sterk vanwege de hoge prijzen voor mais en soja.

USDA houdt voorlopig rekening met een stijging van de wereldhandel in tarwe met 1,4 procent tot 202,4 miljoen ton. Op de wereldmarkt stijgt met name de vraag vanuit Algerije, Indonesië en het Midden-Oosten. Voor China, Pakistan en Marokko geldt dat de import iets naar beneden is bijgesteld vanwege de grotere beschikbaarheid van tarwe in eigen land. China gaat volgens de prognose opnieuw meer tarwe uit de eigen strategische voorraden gebruiken.


Meer export vanuit Rusland

Rusland blijft in de prognose ook in 2021-2022 de grootste tarwe-exporteur in de wereld met een verwachte volume van 40 miljoen ton. Dat is zelfs nog een fractie meer dan in het lopende seizoen. Ook voor Argentinië, de EU en Oekraïne worden hogere exportvolumes ingeschat. Dit in tegensteling tot Australië, Canada en de Verenigde Staten waarvoor USDA de tarwe-export naar beneden heeft bijgesteld.

De wereldwijde tarwevoorraden zullen bij de verwachte opbrengstcijfers en verbruikscijfers nauwelijks veranderen. De theoretische eindvoorraad voor 1 juli 2022 berekent USDA op 295 miljoen ton. Daarvan ligt dan bijna 142,4 miljoen ton opgeslagen in China. Dit is 48 procent van de totale wereldvoorraad maar wel 3 miljoen ton minder dan de tarwevoorraad aan het begin van het seizoen dat over anderhalve maand van start gaat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer