China kiest voor meer tarwe in veevoer

De verwachting dat China 5 miljoen ton meer tarwe gaat verwerken in veevoer is een stimulans voor de tarwemarkt na de prijsdaling sinds begin maart.

China+kiest+voor+meer+tarwe+in+veevoer
© archief Nieuwe Oogst

Na de laagste notering vorige week van 205,75 euro per ton maaltarwe, noteert de Matif in Parijs deze week alweer tot 213,75 euro per ton. Dit is voor tarwe op levering in mei. De stijging van de termijnnotering lijkt een reactie op de verwachting van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) in het Wasde (World Agricultural Supply and Demand Estimates)-rapport van april. Daarin staat dat Chinese veevoerfabrikanten nog meer tarwe gaan verbruiken.

Vanuit China is dit een reactie op de aanhoudende hoge prijzen op de wereldmarkt voor met name mais en ook soja. USDA verhoogde het tarweverbruik voor de Chinese veevoerindustrie van 35 miljoen ton naar 40 miljoen ton op jaarbasis. Deze extra tarwe zal vooral worden aangevoerd vanuit de eigen voorraden, veronderstelt USDA.De Chinese eindvoorraden voor tarwe zullen daarom voor het eerst sinds 2012-2013 dalen ten opzichte van het voorgaande jaar. De strategische tarwevoorraad per 1 juli 2021 wordt nu berekend op 145 miljoen ton. Dat was vorig jaar nog 151 miljoen ton. De verwachte eindvoorraad wereldwijd daalt naar 295 miljoen ton ten opzichte van 301 miljoen in het vorige Wasde-rapport.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer