Staten Zuid-Holland akkoord met terugbrengen geborgde zetels

Het aantal geborgde zetels in de besturen van Hoogheemraadschap van Rijnland, Hoogheemraadschap van Delfland, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en waterschap Hollandse Delta wordt teruggebracht naar het wettelijk minimum van zeven.

Staten+Zuid%2DHolland+akkoord+met+terugbrengen+geborgde+zetels
© Schieland en Krimpenerwaard

Provinciale Staten van Zuid-Holland stemden woensdag in met een voorstel hiertoe dat was geïnitieerd door de PvdA. Alleen CDA, VVD, Forum voor Democratie en de gecombineerde SGP/ChristenUnie-fractie stemden tegen.

Met het initiatief willen de indieners dat waterschappen democratischer organen worden dan ze nu zouden zijn. PvdA-Statenlid Evelyn Hijink: 'Het terugbrengen van het aantal geborgde zetels van negen naar zeven is daarin een klein stapje, maar wel wezenlijk. Op deze manier is er voor kiezers iets meer te kiezen.'


Ook Rivierenland

Het provinciebestuur, dat het voorstel eerder ontraadde, wordt met het aangenomen initiatief ook opgeroepen om provincie Gelderland te verzoeken ook het reglement van waterschap Rivierenland aan te passen en het aantal geborgde zetels naar zeven terug te brengen. Het werkgebied van dit waterschap behelst voor een deel ook Zuid-Holland.

Een oproep van het CDA om het onderwerp helemaal van de agenda te halen, haalde het bij aanvang van de vergadering niet. Fractievoorzitter Michel Rogier: 'Er zijn vier amendementen nodig om nog iets van dit voorstel te maken. Ondernemers, Provinciale Staten en waterschappen zijn allemaal niet gehoord in het geheel.' Hij kreeg alleen steun van de partijen die later ook tegen het voorstel zouden stemmen.


LTO Noord: waarom nu?

Voorzitter Arie Verhorst van LTO Noord Zuid-Holland verbaast zich erover dat Provinciale Staten zich nu überhaupt bezighouden met het aantal geborgde zetels in de Zuid-Hollandse waterschappen. 'Terwijl er landelijk een discussie loopt over het voortbestaan van de geborgde zetels. We vragen ons ook af op welke feiten of onderzoek dit initiatiefvoorstel is gebaseerd. Welk college van dijkgraaf en heemraden in Zuid-Holland heeft aangegeven dat met twee geborgde zetels minder het waterschap beter gaat functioneren?'


Verhorst sprak eerder tijdens een commissievergadering van Provinciale Staten al in op het onderwerp. Hij riep daarbij op om eens in gesprek te gaan met de mensen die de geborgde zetels invullen. 'Kom erachter wat hun kwaliteiten en drijfveren zijn en hoe zij aankijken tegen de taken van de waterschappen. Leer van elkaar.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer