Meer beregeningsverboden door aanhoudende hitte

Boeren in Noord- en Midden-Limburg mogen vanaf vrijdag 12 uur geen water meer gebruiken uit beken en sloten. De waterstand in de oppervlaktewateren is heel snel gedaald, omdat het in het gebied niet veel heeft geregend. Het is tegelijkertijd erg warm, waardoor water snel verdampt.

Meer+beregeningsverboden+door+aanhoudende+hitte
© Han Reindsen
In het westen van Noord-Brabant gold sinds vorige week al een sproeiverbod. Waterschap Brabantse Delta breidt dat verbod vanaf donderdag uit. Waterschap Hunze en Aa's vraagt landbouwers die willen sproeien om dat vooraf te melden.


Het is niet de bedoeling dat iedereen tegelijk gaat beregenen. Het schap zorgt er bij een melding vooraf ook voor dat er tijdelijk extra water naar de betrokken sloten gaat. Hunze en Aa's is woensdag gestart met het aanvoeren van extra water uit het IJsselmeer om te voorkomen dat watergangen droogvallen.


Twente op peil

In de Achterhoek en Twente gelden nog geen sproeiverboden. In dit gewoonlijk ook zeer droge deel van het land heeft het de afgelopen tijd heel veel geregend. De beken en sloten staan daardoor goed vol en de grondwaterstand is op peil. Waterschap Vechtstromen in Twente hanteert de 'stuwregeling': boeren mogen in principe sproeien als er nog water over de stuw bij hun land stroomt. Zodra dat niet meer het geval is, geldt er een verbod.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer