Pilot belonen duurzaamheid zuidwestelijke delta van start

De provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant zijn gestart met een pilot voor het realiseren van een systeem voor het belonen voor duurzame prestaties. Het initiatief wordt gedragen door akkerbouwers, overheden en marktpartijen.

Pilot+belonen+duurzaamheid+zuidwestelijke+delta+van+start
© Persbureau Noordoost

Dertig akkerbouwers verspreid over het zuidwestelijk kleigebied doen mee aan de pilot. Centraal staat de Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw en een set van kritische prestatie-indicatoren (KPI's). Beter presteren op deze KPI's stuurt op meer biodiversiteit, gesloten kringlopen en een duurzamer bodem- en waterbeheer.

Zo wordt duurzaamheid op het boerenerf meetbaar gemaakt en vormen de KPI's een basis voor het gestapeld belonen vanuit de markt en overheden. Hiermee sluit het project aan op het streven naar meer sturen op het doel in plaats van op middelen.


Ruimte in wet- en regelgeving

Belonen kan in euro's, maar ook in de vorm van meer ruimte in wet- en regelgeving. Bijvoorbeeld in het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn waarin staat dat boeren moeten werken met ruimere bouwplannen. Dit project kiest voor een stimulerende en motiverende aanpak en ziet een ruimer bouwplan als een van de KPI's.

Rondom de pilot is een brede klankbordgroep ingesteld die bestaat uit vertegenwoordigers van onder meer de drie provincies, betreffende waterschappen, BO Akkerbouw, Cosun Beet Company, Lamb Weston/Meijer, Van Oers United, FarmFrites, CZAV, (Z)LTO, Delphy, Wereld Natuur Fonds, Rabobank, Wageningen University & Research en het Louis Bolk Instituut. De uitvoering van het project is in handen van adviesbureau Boerenverstand die ook zorgt voor de link met het landelijke onderzoek naar KPI's voor kringlooplandbouw in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  10 %
Meer weer