Europese agricommissie wil duidelijkheid over effectstudie boer-tot-bordstrategie

Update - De Nederlandse Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) wil van de Europese Commissie opheldering over het aanvankelijk stilhouden van een effectrapportage van de-boer-tot-bordstrategie. Ruissen wil daarover Eurocommissaris Frans Timmermans ter verantwoording roepen.

Europese+agricommissie+wil+duidelijkheid+over+effectstudie+boer%2Dtot%2Dbordstrategie
© Europees Parlement

De boer-tot-bordstrategie is vorige maand met een ruime meerderheid aangenomen door de Milieu- en Landbouwcommissie in het Europarlement. Deze zomer verscheen, na lang aandringen door het parlement en de EU-landbouwministers, een studie van het Europese Joint Research Center (JRC) naar de gevolgen van Timmermans' nieuwe voedsel- en biodiversiteitsstrategie.

De JRC-studie waarschuwt onder meer voor een afnemende landbouwproductie, stijgende voedselprijzen en verzwakking van de EU-exportpositie door de boer-tot-bordstrategie. De onderzoekers benadrukken wel dat hun rapport niet volledig is en dat nog veel maatregelen onzeker zijn.


De Europese nieuwssite Euractiv onthulde vorige week dat het JRC-rapport al in januari op ambtelijk niveau gereed was, maar dat de Europese Commissie het pas in augustus – tijdens het zomerreces – naar het Europarlement had doorgestuurd.

Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski reageerde vorige week verontwaardigd op het verwijt van Euractiv dat hij het rapport zou hebben achtergehouden. Volgens hem was vervolgonderzoek nodig om de studie compleet te maken. Toen bleek dat het te veel tijd zou kosten werd besloten het voorlopige rapport alsnog naar het Europarlement te sturen.


Eerst nationale strategische plannen indienen

Volgens Wojciechowski zal een volledige doorrekening van alle gevolgen van de boer-tot-bordstrategie pas in de loop van komend jaar mogelijk zijn als alle 27 EU-landen hun nationale strategische plannen bij Brussel hebben ingediend.

Veel leden van de agricommissie waren ontevreden over de onvolledige studie. Ruissen wees maandag tijdens een debat ook op het duurder worden van energie en grondstoffen in de landbouw en noemde het stilhouden van de studie tijdens de onderhandelingen onacceptabel. Ook Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik heeft kritiek geuit op de effectrapportage die volgens haar een incompleet beeld schetst van de gevolgen van boer-tot-bordstrategie.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer