Boeren en telers verwachten miljoenenschade na noodweer

Noodweer zorgde afgelopen weekend voor een miljoenenschade bij fruittelers in de Betuwe en boeren in Noord-Holland. Rond Schagen brak paniek uit toen in korte tijd 150 millimeter regen viel. Het watersysteem kon dat niet opvangen.

Boeren+en+telers+verwachten+miljoenenschade+na+noodweer
© John Oud

Zo'n honderd Noord-Hollandse boeren op 1.000 hectare zijn getroffen door de hevige regenval. Eerste schattingen, geven LTO Noord-bestuurders Bart Bak en Kees Stoop aan terwijl ze naar de waterberging in Schagerbrug lopen. Hier hebben ze hoogheemraad Siem Jan Schenk van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier uitgenodigd.

Dit waterschap opende de waterberging acht jaar geleden feestelijk. De berging zou 75 miljoen liter water tijdens hevige regenbuien kunnen vasthouden. Van een feeststemming is nu allesbehalve sprake. De boeren willen laten zien waar het in het weekend misging. 'Er is hier geen druppel water in gekomen', stelt bollenteler Riem Smakman uit Schagerbrug vast.

Verkeerde plek

Reden volgens Smakman: de waterberging ligt op een verkeerde plek. 'Zet er twee pompen neer en stouw de berging vol met water', draagt hij als oplossing aan. Ook andere waterbergingen van de in totaal 28 opvangen in de meest getroffen gebieden functioneerden niet of nauwelijks.

De wateraanvoer vanuit de polder naar de berging kwam niet op gang of de automatisering werkte niet goed. Tien waterbergingen werkten na handmatig ingrijpen en veertien stuks functioneerden automatisch. Waren waterbergingen niet het ei van Columbus om bij hevige regenval water op te vangen? Schenk schudt zijn hoofd. 'Dat is het nooit geweest. Het is onderdeel van de oplossing.'

Binnen het waterschap wordt de discussie gevoerd hoe het schap zich kan voorbereiden op dit soort extreme omstandigheden, stelt de hoogheemraad. Zo werkt de organisatie aan meer robuuste systemen. Schenk wil echter een winstwaarschuwing geven: 'Deze buien zullen nagenoeg altijd schade en wateroverlast bezorgen. De hoeveelheid regen was 20 procent van de hoeveelheid die in een jaar valt.'

Discussie

Over het handelen door het hoogheemraadschap was veel discussie, afgelopen week. Telefoonnummers waren onbereikbaar, wat leidde tot grote frustratie. 'De bereikbaarheid is onvoldoende geweest. Niet bereikbaar zijn tijdens calamiteiten is niet goed', geeft Schenk toe.

Bovendien ontbrak een cruciaal stukje regie. Toen boeren vonden dat het waterschap te laat in actie kwam, gingen tientallen agrarische ondernemers en loonwerkers zelf pompen. Dat ging goed, maar baart ook zorgen over de coördinatie, vindt Schenk. 'Wanneer er te veel wordt weggepompt, kan dat schade opleveren.'

Betuwse telers

Ook Betuwse telers leden afgelopen weekend schade door noodweer. Bos Fruit Aardappelen Onderlinge verzekeringen, het vroegere OFH, kreeg vier meldingen binnen van telers met stormschade. Acht telers hebben bij de verzekeraar hagelschade gemeld. De taxatie van de stormschade vond afgelopen week plaats.

Vlak voor de pluk van de appels en peren wordt de hagelschade getaxeerd, meldt schadecoördinator Pietjan Visser. Schade aan aardbeien en kersen keert de verzekeraar niet uit, omdat deze onder een overkapping worden geteeld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer