Brexit en corona houden prijzen lam gunstig

Het zijn mooie tijden voor schapenhouders: de vleesprijzen liggen 20 tot 30 procent hoger ten opzichte van vorig jaar en de vooruitzichten zijn goed. Met dank aan de brexit en een dalend aantal schapen in Europa. Ook corona doet een duit in het zakje.

Brexit+en+corona+houden+prijzen+lam+gunstig
© Tienke Wouda

Schapenhouder Carlo Veeger op Texel ziet de prijzen voor lamsvlees 'de pan uitrijzen'. De verwachting is dat het hoge prijsniveau in ieder geval zal aanhouden tot aan het offerfeest op 19 juli. Volgens marktanalisten is er al geruime tijd sprake van een 'corona-effect'. Consumenten bleven vaker noodgedwongen thuis en kozen daar luxere producten, zoals lamsvlees.

En in de zomer van 2020 gingen veel Europeanen met wortels in Turkije en Marokko vanwege corona niet naar hun moederland. Die reizen zorgen doorgaans voor een zomerdip in de consumptie van Europees schapen- en lamsvlees, maar die bleef vorig jaar dus uit.


Gunstige demografische ontwikkelingen

De demografische ontwikkelingen zijn sowieso gunstig voor de sector. Europeanen eten traditioneel rund, kip of varken, maar Europa telt steeds meer mensen met een islamitische geloofsovertuiging. Een ontwikkeling die de komende decennia zal doorzetten. Onder deze bevolkingsgroepen zijn schaap en lam zeer geliefd en dat zal de verkoopcijfers structureel goed doen.

Tegelijkertijd telt Europa steeds minder schapen. In 2019 waren er nog 62,5 miljoen schapen (exclusief Groot-Brittannië), ruim een half miljoen minder in vergelijking met 2015. Nederland had in 2020 nog 890.000 schapen, een afname van 28.000 ten opzichte van 2019.

Steeds meer schapenhouders zuchten onder regeldruk, maar voorzitter Saskia Duives-Cahuzak van de LTO-vakgroep Schapenhouderij vermoedt ook dat steeds meer schapenhouders stoppen vanwege het oprukken van de wolf.


Minder import

Daarnaast speelt de brexit een rol. Na Australië en Nieuw-Zeeland is het Verenigd Koninkrijk de derde exporteur van schapen ter wereld. Het land herbergt bijna 23 miljoen schapen. De helft gaat naar de Europese lidstaten. Sinds de brexit verloopt die uitvoer een stuk lastiger. Met name levende dieren gaan moeizamer de grens over. Bovendien heeft het brexitproces geleid tot schommelingen van het Britse pond. En valutaonrust is nooit goed voor export.

Autochtone Nederlanders eten slechts mondjesmaat lams- en schapenvlees. Veel Nederlands lamsvlees gaat naar het buitenland. En als er in Nederland al lam op het menu staat, komt het vaak uit Nieuw-Zeeland. Dat is goedkoop, van goede kwaliteit en onder andere verkrijgbaar bij Sligro en Makro. LTO ijvert al jaren voor een hogere consumptie van eigen bodem.


Promotie en geldstromen

Wat volgens Duives-Cahuzak ontbreekt is een structuur die promotieplannen kan maken en geldstromen kan aanboren. De recente oprichting van een ketenorganisatie is volgens haar een eerste, belangrijke stap. Duives-Cahuzak wil ook een prominentere plek van lamsvlees bij slagers en supermarkten. 'Barbecuepakketten bestaan doorgaans uit varkens- en kippenvlees. Lamskoteletten komen zelden aan bod. Dat moet echt anders.'

Kortere ketens zijn ook een deel van de oplossing. Veeger levert, samen met 22 andere Texelse schapenhouders, aan Grutto. Grutto levert op zijn beurt weer verse vleespakketten aan consumenten door heel Nederland. Zo gaan jaarlijks duizend Texelse lammeren over de toonbank. De ervaringen van Veeger zijn goed. 'Wij leveren tegen een vooraf vastgestelde prijs.'

Veeger bedient veel korte ketens, waaronder restaurants. Het concept heeft het tij mee en biedt landelijk kansen. 'Steeds meer consumenten willen voedsel uit de regio.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  90 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  90 %
 • Woensdag
  7° / 5°
  70 %
Meer weer