Festivaltent+moet+schapen+in+Friesland+beschermen+tegen+wolf
Nieuws
© It Fryske Gea

Festivaltent moet schapen in Friesland beschermen tegen wolf

De Friese vereniging voor natuurbescherming It Fryske Gea heeft de eerste mobiele schaapskooi van Nederland in gebruik genomen. De schaapskudde kan in de zomer schuilen in deze festivaltent en is daardoor beschermd tegen de wolf.

Herder Hilde Groen trekt met een kudde door Friesland. Om de schapen te beschermen tegen de wolf, schafte It Fryske Gea een mobiele schaapskooi aan. Vorig jaar zomer doodde een wolf zeven schapen van It Fryske Gea op de Delleboersterheide.

Directeur Henk de Vries van It Fryske Gea: 'De wolf is welkom in Friesland, maar tegelijk onderkennen en ondervinden we de problemen die ontstaan voor schapenhouders. Ook voor ons. We hebben ons daarom georiënteerd op de mogelijkheden. Zo dragen we bij aan het vinden van oplossingen voor onze pachters en partners in Friesland.'


Veel onrust

Naast het directe leed in de schaapskudde zagen beheerders van It Fryske Gea weken later nog veel onrust en ander graasgedrag van Exmoorpony's. Districtshoofd Michel Krol: 'De dieren graasden vanaf dat moment meer in een beschutte omgeving. De herder en de hond hebben door de stress bij de schapen veel meer werk van het hoeden van de kudde. Pas een klein half jaar later was de eenheid weer terug in de schaapskudde.'


Met de mobiele schaapskooi kan de schaapskudde in de zomer ook 's nachts beschermd in het gebied blijven. De mobiele kooi is een aluminium hekwerk van 20 x 10 meter met een dak van stretchdoek – veel gebruikt bij festivals – van maximaal 30 x 20 meter. De zijkanten kunnen dicht om de stal bij regen droog te houden. Een droge stal is beter voor de dieren vanwege wormbesmetting en hoefproblemen.

De beheermedewerkers van It Fryske Gea zetten de kooi steeds handmatig op. Omdat de kudde zich niet altijd te voet kan verplaatsen, moest de vereniging ook investeren in een aangepaste bedrijfsauto en een dubbeldeks schapentrailer. Alle aanschaf van materieel is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Nationale Postcodeloterij, fondsen en giften van particulieren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer