Duur gas en kunstmest op agenda landbouwraad

De Europese ministers van Landbouw bespreken maandag en dinsdag de explosief gestegen prijzen voor gas en meststoffen. Het onderwerp is alsnog aan de agenda van de landbouwraad toegevoegd.

Duur+gas+en+kunstmest+op+agenda+landbouwraad
© Europese Unie

Dat heeft Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski bevestigd na gesprekken in Warschau met de Poolse minister Grzegorz Puda. Maandag en dinsdag houden de Europese landbouwministers hun reguliere maandelijkse vergadering, in Luxemburg. 'We zullen analyseren wat we kunnen doen om deze situatie te verlichten', antwoordde Wojciechowski op vragen. In Nederland worden vooral de tuinbouw en teelt in kassen getroffen door de hoge gasprijzen.

De stijging van de kunstmestprijzen geldt voor alle Europese landen. In sommige landen is de productie zelfs al stopgezet. De Poolse minister noemde dat een slecht signaal voor boeren, omdat hij vreest dat er illegale meststoffen op de markt opduiken.


Consumenten

Tijdens een persconferentie werd erop gewezen dat de huidige situatie niet alleen een drama is voor boeren, maar ook een grote bedreiging vormt voor consumenten die te maken kunnen krijgen met stijgingen van de voedselprijzen. De meeste EU-landen kampen met soortgelijke problemen.


De dreiging van hoge kunstmestprijzen vormt een dilemma voor de Europese Unie. Brussel heeft verscheidene opties. Het zou bijvoorbeeld de antidumpingheffingen die het in 2019 op meststoffen uit de Verenigde Staten, Rusland en Trinidad en Tobago heeft ingevoerd, kunnen opschorten of helemaal opheffen. De Europese Unie zou ook haar verbod op invoer en doorvoer van kalium uit Wit-Rusland kunnen opheffen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer