Tuinders slaan alarm over gasprijs

De groeiende tekorten aan aardgas en de hoge prijs die daarvan het gevolg is, raken ook tuinders in Zuid-Nederland hard in hun portemonnee. ZLTO en Glastuinbouw Nederland maken zich zorgen.

Tuinders+slaan+alarm+over+gasprijs
© Vidiphoto

Tuinders zijn gewend aan schommelingen in de gasprijs, maar de prijs is nog nooit zo hoog geweest als nu. Vorig jaar kostte een kuub gas op de vrije markt nog zo’n 5 tot 15 cent, nu is dat 60 à 70 cent en het einde is nog niet in zicht. Ook de elektriciteitsprijzen stijgen hard. Verder hebben toeleveranciers prijsstijgingen aangekondigd vanwege hogere productiekosten.

Frits van Dijkman, relatiemanager bij ZLTO, spreekt dagelijks met tuinders en allemaal maken ze zich zorgen, vooral met de koude maanden in het vooruitzicht. ‘Ondernemers moeten alle zeilen bijzetten om deze crisis het hoofd te bieden.’

Om de verliezen te beperken, nemen tuinders maatregelen. Ze gaan kouder telen of kiezen ervoor de verlichting uit te zetten. Velen zullen eerder stoppen met de huidige teelt, omdat de laatste kilo’s niet renderen. Sommige tuinders denken er zelfs aan andere gewassen te telen.

Alexander Formsma van Glastuinbouw Nederland raadt telers aan alle scenario’s goed door te rekenen samen met een adviseur. ‘Energie is de grondstof der grondstoffen. Wordt dat duurder, dan wordt alles duurder. Die stijging is heel moeilijk door te berekenen in de kostprijs, omdat de meeste telers op de wereldmarkt opereren.’

Hard rekenen

Groentekwekers René Tielemans en Jan Biemans uit Boekel zijn hard aan het rekenen. Welke maatregelen kunnen ze het beste voor de winterteelt nemen om zo min mogelijk kosten te maken terwijl ze toch zoveel mogelijk aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

‘Vanwege de vraag naar Nederlandse producten vanuit supermarkten, hebben we veel geïnvesteerd om jaarrond komkommers te telen’, vertelt Biemans. ‘Maar als we dat nu doen, maken we 2 euro kosten per vierkante meter per week meer dan vorig jaar in de wintermaanden. Sommige supermarkten hebben al aangegeven dat ze mogelijk weer komkommers uit Spanje halen als ze hier te duur worden.’

De hoge energieprijzen maken volgens Formsma eens te meer duidelijk dat de energietransitie op termijn de enige echte oplossing is. ‘Maar voor de korte termijn biedt dat voor de huidige energieprijzen geen uitweg.’ De ondernemers uit Boekel zijn al een eind op weg met de transitie naar een duurzame energievoorziening. Maar door de extra energiekosten houden ze daarvoor dit jaar niks over.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer