Denktank: geen vergunning mogelijk voor gaswinning Waddenzee

Demissionair minister Carola Schouten van LNV mag geen vergunning verlenen voor gaswinning onder de Waddenzee. Tot die conclusie komt de kennisorganisatie Waddenacademie na bestudering van de huidige natuurregelgeving. De vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat van de Tweede Kamer had de denktank om advies gevraagd.

Denktank%3A+geen+vergunning+mogelijk+voor+gaswinning+Waddenzee
© Nieuwe Oogst

Volgens de vijf experts van de Waddenacademie, van wie vier hoogleraren uit verschillende disciplines, mag er geen wetenschappelijke twijfel bestaan over de nadelige gevolgen van de gasboringen onder het Natura 2000-gebied. Die twijfel is er volgens de Waddenacademie wel degelijk, dus de vergunning moet op grond van de EU-Habitatrichtlijn en de Wet natuurbescherming worden geweigerd.

'Volgens de minister zijn op de korte termijn geen nadelige gevolgen voor de natuur te verwachten', schrijft de Waddenacademie in het advies. Maar Schouten houdt volgens de experts te weinig rekening met onzekerheden, onder meer bij de berekening van de verhouding tussen bodemdaling, sedimentatie en zeespiegelstijging.


Tegen de plannen voor nieuwe gasboringen in de Waddenzee ter hoogte van het Friese Ternaard is veel maatschappelijke weerstand. In het Waddengebied wordt al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw aardgas gewonnen uit kleine velden. De Nederlandse Aardolie Maatschappij, die in handen is van Shell en ExxonMobil, pompt gas onder het wad vandaan bij Ameland en Blija.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer