OM eist cel- en werkstraf tegen boer voor gijzelen agenten

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een werkstraf van 150 uur tegen een boer uit Noordhorn voor het gijzelen van twee agenten op zijn erf. Dat gebeurde op 4 november 2019.

OM+eist+cel%2D+en+werkstraf+tegen+boer+voor+gijzelen+agenten
© Tienke Wouda

De politie was langsgekomen om een trekker te bekijken die bij het boerenprotest in Groningen, twee weken eerder, mogelijk een politiepaard had aangereden. De stiefzoon van de boer zou de trekker hebben bestuurd. Bij het arriveren van de agenten op de boerderij in het Groningse dorp stelde Roel Gerard H. (56) voor om met een kop koffie te praten over de aanrijding.


De boer vertelde in de keuken dat de trekker niet aanwezig was. Toen de agenten de keuken wilden verlaten, zou H. een van hen hebben geduwd om daarna de deur te blokkeren. Volgens de agenten wilde hij hun chef spreken. 'Jullie blijven hier', zou H. hebben gezegd.


Opgefokt en geïrriteerd

Een van de agenten meldde via de portofoon dat ze werden gegijzeld. 'Ik was toen met stomheid geslagen', zei H. donderdag bij de rechtbank in Groningen. De agenten konden er volgens hem gewoon langs. Ze waren opgefokt en geïrriteerd, aldus H. De agenten verlieten na ongeveer een kwartier de woning. H., die een strafblad van vier kantjes heeft, bood later op de dag verzet toen hij werd aangehouden. Hij heeft vijf dagen vastgezeten.

De 30-jarige stiefzoon verscheen vrijdag ook voor de rechter. Tegen hem werd een werkstraf van vijftig uur geëist voor de aanrijding met het politiepaard. Het OM eiste donderdag tegen drie andere boeren die deelnamen aan het protest werkstraffen van zestig en honderd uur voor een prominente rol bij de boerendemonstratie op 14 oktober 2019. Hierbij werd de deur van het provinciehuis vernield. De rechtbank doet 28 oktober uitspraak.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer