OM eist werkstraffen tot 100 uur voor boerenprotest Groningen

Het Openbaar Ministerie (OM) eist werkstraffen van zestig en honderd uur tegen drie personen voor hun rol in 2019 bij het geëscaleerde boerenprotest in Groningen. Twee mannen hebben zich volgens de aanklager schuldig gemaakt aan opruiing. Een derde man forceerde met zijn trekker de deur van het provinciehuis, hij hoorde zestig uur tegen zich eisen.

OM+eist+werkstraffen+tot+100+uur+voor+boerenprotest+Groningen
© Tienke Wouda

Boze boeren drongen 14 oktober 2019 het provinciehuis binnen om een gesprek met het provinciebestuur af te dwingen over het stikstofbeleid. De schade van die actie bedroeg meer dan 10.000 euro. De commissaris van de Koning en ambtenaren voelden zich bedreigd. Een 'ontoelaatbare manier om beleid van tafel te krijgen', zei de officier van justitie donderdag in de rechtbank in Groningen.


Arjen S. (32) uit het Drentse Tynaarlo had zich volgens het OM opgeworpen als demonstratieleider. S. ontkent dat hij die rol had. Hij was als sympathisant naar Groningen gekomen, maar daar zijn volgens hem de 'dingen gelopen zoals ze zijn gelopen'.


Opgeheven laadbak

De boer geeft toe dat hij vanaf een opgeheven laadbak van een trekker opriep om de deur te rammen. Naar eigen zeggen om de politici onder druk te zetten. Dat hij daarbij 'nog tien minuten' en nog kortere ultimatums riep, was volgens hem een afgesproken seintje naar de politie. Die wist zo wanneer de trekker voor de deuren in beweging kon komen.

Het OM vindt deze uitleg niet aannemelijk. 'Terwijl de stemming grimmiger werd, riep hij juist op tot het plegen van strafbare feiten.' Het OM eist tegen S. de hoogste werkstraf van honderd uur. Hij wordt ook verdacht van openlijke geweldpleging. S. was eerder op de dag passagier op een trekker die op de Vismarkt twee hekken omver reed. Een van de hekken raakte bijna een fietser.


Deuren provinciehuis

Van A. (41) uit het Groningse Noordbroek reed met zijn trekker tegen de provinciehuisdeuren. Jacob Hendrik K. (50) uit Groningen zou volgens het OM net als S. opruiende teksten hebben geroepen vanaf een shovel bij het provinciehuis. Tegen hen eist het OM een werkstraf van zestig uur. Donderdagmiddag verschijnen nog twee mannen voor de rechter. Een van hen zou met een trekker tegen een politiepaard zijn gereden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer