Theatermakers brengen Boer Koekoek op de planken

Theater De Tamboer werkt aan een voorstelling over de boerenopstand die in 1963 onder leiding van Boer Koekoek plaatsvond in het Drentse Hollandscheveld. In de zomer van 2023, zestig jaar na de protesten, moet het theaterstuk in première gaan.

Theatermakers+brengen+Boer+Koekoek+op+de+planken
© ANP Persbureau

Het Hoogeveense theater is nog op zoek naar een geschikte locatie rondom Hollandscheveld voor de voorstelling. De Tamboer heeft theatermaker Tom de Ket, bekend van de succesvolle producties Het Pauperparadijs en Mammoet, gevraagd om de productie op zich te nemen.


De geboren Hollandschevelder Hendrik 'Boer' Koekoek (foto links) vertolkte de onder boeren heersende onvrede over de sterke toename van overheidsbemoeienis. Terwijl vanuit Den Haag schaalvergroting met kracht werd gepropageerd, ging de ene na de andere boer op het platteland failliet.

Er waren destijds meerdere Protesten vanuit de Vrije Boeren. In 1963 vond de grootste protestactie plaats, onder aanvoering van Koekoek. Drie keuterboeren waren al jarenlang verwikkeld in een strijd vanwege een opgelegde heffing voor het Landbouwschap. Dat ging de strijd aan en legde beslag op de boerderijen en het land. Drie boerengezinnen werden met huisraad, kippen en koeien op straat gezet.


Knuppels en traangas

Honderden mensen raakten slaags met de pas opgerichte karabijnbrigade, die de demonstranten met traangas en knuppel te lijf ging. Hoewel de boeren hun nederlaag moesten erkennen, kwam boer Koekoek als morele overwinnaar uit de bus. Zijn Boerenpartij won in mei van dat jaar drie zetels in de Tweede Kamer.

Directeur Pieter-Bas Rebers kwam met het idee voor het locatietheater. 'Het verhaal van de Boerenopstand en boer Koekoek heeft me altijd gefascineerd, maar blijkt ook nu weer actueel te zijn. Nog niet zo lang geleden zagen we boeren massaal in opstand komen tegen politiek beleid, zien we het succes van een boerenpartij in de Kamer en de opkomst van kleine, populistische politieke partijen. Het is bijzonder om te zien hoe de geschiedenis zich in sommige aspecten lijkt te herhalen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer