Tweede Kamer staat achter injectie afvalwater in Twentse bodem

De Tweede Kamer vindt het injecteren van afvalwater uit de oliewinning in Schoonebeek in twee voormalige gasputten in Twente geen probleem. Een motie van de GroenLinks-fractie om de oliewinning te stoppen, haalde het niet.

Tweede+Kamer+staat+achter+injectie+afvalwater+in+Twentse+bodem
© Joost de la Court

De injectie van boorwater uit Drenthe in Twentse afvalputten is altijd omstreden geweest. Het transport van Zuidoost-Drenthe naar Twente werd in 2016 al eens stilgelegd toen bleek dat de leiding waardoor dit plaatsvond lekte.

Aanwonenden, waaronder veel agrarisch ondernemers, zijn bang voor de gevolgen van bodemverontreiniging. Bij de oliewinning wordt heet water, vermengd met chemicaliën, in de diepere aardlagen gepompt om de olie te verdunnen. Dit is de enige manier waarop de olievelden rond Schoonebeek nog kunnen worden geëxploiteerd.


Efficiëntste oplossing

Injectie van het gebruikte boorwater in Twente is volgens exploitant NAM de efficiëntste oplossing. Zuiveren van het boorwater op locatie is erg duur. Uit de omgeving van de voormalige gasputten is veel bezwaar tegen de gekozen oplossing. Desondanks heeft het ministerie van Economische Zaken het injecteren altijd toegestaan. Wel is door toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen het gebruik van een aantal Twentse gasputten inmiddels weer ingetrokken, nadat bleek dat ook daar lekkages optraden.

Op dit moment zijn nog twee van de tien voormalige Twentse gasputten beschikbaar voor het opslaan van afvalwater. Omdat die gasputten op den duur onvoldoende capaciteit bieden, is de NAM een onderzoek gestart naar het gebruik van voormalige gaswinputten in Dalen, Oosterhesselen en Schoonebeek. Minister Stef Blok van Economische Zaken heeft al laten weten dat hij verdere stillegging van waterinjectie, en daarmee het beëindigen van de oliewinning, niet proportioneel zou vinden. De economische schade wordt dan volgens hem te groot.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer