Het Zundertse recept voor een soepele opvolging

Rowy en Jelle Roelands hebben vorig jaar de boomkwekerij van hun ouders overgenomen. Hun recept voor een soepele bedrijfsovername: veel praten, verschillende passies binnen de bedrijfsvoering benutten en geen haantjesgedrag.

Het+Zundertse+recept+voor+een+soepele+opvolging
© Willem Paterik

Op Roelands Boomkwekerijen in het Brabantse Zundert is het eind augustus even wat minder druk. Daarom kunnen vader Frank en moeder Marina Roelands een week later op vakantie. Dochter Rowy en zoon Jelle Roelands zijn die week verantwoordelijk voor het bedrijf. Ze zijn inmiddels eigenaar. Vorig jaar hebben hun ouders de aandelen overgedragen.

Tot een jaar of twee geleden leek het er niet op dat Rowy en Jelle Roelands allebei het bedrijf zouden overnemen. Jelle Roelands werkte toen wel regelmatig mee, maar hij was er veel minder bij betrokken dan zijn zus. Hij volgde een studie bedrijfseconomie aan de Universiteit Tilburg. Maar tijdens zijn stage kwam hij steeds meer tot de conclusie dat hij niet veertig uur in de week dat soort werk wil doen. Hij zag hoe gevarieerd het werk thuis op het bedrijf is en koos ervoor om toch samen met zijn zus het bedrijf over te nemen. 'Hier is het werk gevarieerder', zegt hij. 'Je kunt meer je eigen ding doen.'


Hart voor de zaak

Voor Rowy Roelands stond al lang vast dat ze in de boomkwekerij wilde werken. Van jongs af aan was ze altijd al te vinden op de kwekerij. Daar ligt haar hart. Ze volgde de opleiding plantenteelt op het Prinsentuin College in Breda en liep stage bij andere kwekerijen. Hun ouders deden hun best om niet te sturen in de keus van de kinderen. Marina Roelands: 'Je moet je kinderen vooral niet pushen om het bedrijf over te nemen.'

Je moet vooral je kinderen niet pushen om het bedrijf over te nemen

Marina Roelands, Roelands Boomkwekerijen in Zundert

Toen duidelijk werd dat beide jongeren het bedrijf wilden overnemen, volgde een proces van veel praten. Niet alleen tussendoor, maar ook elke maand een gepland overleg over de overname. 'Dan komt er meer structuur in', zegt Marina Roelands. 'Dat is nodig als je zo'n proces met z'n vieren doet.' Want hoe meer deelnemers er zijn, hoe groter de kans dat er iemand niet bij is als het spontaan gaat over de overname.


Een jaar voorbereiding

De gezinsleden namen een jaar om de overname voor te bereiden. Tot dan waren beide opvolgers in loondienst. Voor de toekomst van het bedrijf komt het goed uit dat de beide opvolgers verschillende passies hebben. Rowy Roelands focust het liefst op de teelt en handel. Jelle Roelands is het liefst bezig met dingen op kantoor, zoals administratie, marketing en personeel. Rowy Roelands neemt vooral de taken van haar vader over, Jelle Roelands de taken van zijn moeder, met een sterkere focus op marketing. 'We vullen elkaar goed aan', zegt Rowy Roelands. 'Het is zo de ideale combinatie', zegt haar moeder zelfs.

De nieuwe en de oude eigenaren hebben verschillende passies, maar wel dezelfde visie. 'Wij hebben vaak dezelfde mening over zaken', zegt Jelle. 'We zitten met ons vieren vaak op één lijn, toch?', zegt Rowy. Haar moeder beaamt dat: 'Bijvoorbeeld over personeel. Wij willen het liefst zo veel mogelijk met Nederlanders werken, want we willen een band kunnen opbouwen met ons personeel.'


Het recept: praten

De overname lijkt soepel te verlopen. Wat is het recept? 'Veel praten', zegt Frank Roelands. 'En openstaan voor veranderingen', vult Rowy aan. 'Niet denken: dat hebben we altijd zo gedaan, daarom doen we het nu weer zo.'

'Als je komt met goede argumenten dan staan de anderen daarvoor open', is de ervaring van Jelle Roelands. 'Je moet elkaar een beetje de ruimte geven', reageert zijn vader. 'We geven hun alle vrijheid', vult Marina Roelands aan. Frank Roelands: 'Het is een voordeel dat we geen van vieren haantjes zijn.'


Misschien wat vroeg

Frank Roelands was tot nu toe naar buiten toe altijd het 'gezicht' van het bedrijf. Maar langzamerhand vormt hij nu samen met zijn dochter het gezicht van Roelands Boomkwekerijen. Zij is actief op beurzen en medeorganisator van de Landelijke Jongerendag Boomkwekerij van LTO, die onlangs plaatsvond.

Frank en Marina Roelands zijn nu weliswaar geen eigenaar meer, maar in de dagelijkse praktijk is er nog niet zoveel veranderd. Ze hebben als middenvijftigers nog geen reden om het rustiger aan te gaan doen. 'De overname is misschien wel wat vroeg, maar ik ben blij dat het nu goed is geregeld', zegt Marina Roelands. Frank Roelands: 'Je kunt het beter maar hebben geregeld, want je weet nooit wat er met je gebeurt.'


Makkelijk loslaten

Frank Roelands denkt dat hij te zijner tijd het bedrijf wel makkelijk zal kunnen loslaten. 'Ik weet dat nog niet', reageert zijn vrouw. 'Misschien vinden wij dat straks wel moeilijk.' Jelle Roelands: 'Dat denk ik wel.' 'Dat had opa ook, die loopt nog steeds elke dag rond op het bedrijf', zegt Frank Roelands.

'Volgende week mogen ze het een week helemaal samen doen', zegt Marina Roelands. 'Dan zijn we op vakantie.'


De oude eigenaren Frank en Marina Roelands: ‘Misschien vinden wij het straks wel moeilijk om los te laten.’
De oude eigenaren Frank en Marina Roelands: ‘Misschien vinden wij het straks wel moeilijk om los te laten.’ © Willem Paterik


Roelands Boomkwekerijen

Rowy (26) en Jelle (24) Roelands zijn sinds vorig jaar de eigenaren van Roelands Boomkwekerijen in Zundert. Tot dan waren hun ouders Frank en Marina Roelands eigenaar, beiden middenvijftigers. Het bedrijf omvat 40 hectare bos- en haagplantsoen grondteelt en 7 hectare containerteelt. Haagplanten vormen het grootste deel van het assortiment. Belangrijke producten zijn haagbeuk, taxus en liguster.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer