Bestuursvoorzitter FrieslandCampina legt per direct hamer neer

Erwin Wunnekink is vandaag per direct afgetreden als voorzitter en lid van het bestuur van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina en van de raad van commissarissen van Koninklijke FrieslandCampina. Hij vindt dat er te veel onrust is in de coöperatie en de sector, terwijl deze tijd juist vraag om eenheid en draagkracht. Hij trad ruim drie maanden geleden aan.

Bestuursvoorzitter+FrieslandCampina+legt+per+direct+hamer+neer
© RFC

Melkveehouder Wunnekink uit Haarlo maakte zijn vertrek woensdag bekend tijdens de Centrale Vergadering van Districtsraden. 'Ik wil met mijn vertrek bijdragen aan de verbetering van het draagvlak en herstel van vertrouwen in het bestuur. We moeten onze blik naar buiten richten en de belangrijke opgaves waar we voor staan onder ogen zien en gezamenlijk het hoofd durven bieden', verklaarde hij.

Die eenheid en draagvlak zijn zeker nodig nu FrieslandCampina zich in een roerige tijd bevindt. De coöperatie gaat van start met een nieuwe wijze van besturen en de onderneming versnelt de uitvoering van haar strategie. Een aantal leden van FrieslandCampina is ontevreden over de huidige gang van zaken binnen de coöperatie.

Eerder deze maand trad melkveehouder Frans van den Hurk terug uit het bestuur en de raad. Als reden gaf hij aan dat hij zich te weinig herkent in het gevoerde beleid en dat hij in de afgelopen acht maanden onvoldoende invloed heeft kunnen uitoefenen om het beleid te veranderen.

Wunnekink was sinds december 2009 lid van het coöperatiebestuur en de raad van commissarissen. Hij vervulde sinds december 2016 het vicevoorzitterschap bij dit bestuur en de raad. Op 16 juni van dit jaar nam hij de voorzittershamer over van Frans Keurentjes. Vicevoorzitter Sandra Addink-Berendsen zal zijn taken waarnemen tot er een nieuwe voorzitter is benoemd door het bestuur van de coöperatie.


Zoektocht naar nieuwe voorzitter

Woordvoerder Jan-Willem ter Avest van FrieslandCampina stelt dat de organisatie het vertrek betreurt, maar dat Wunnekinks keuze wordt gerespecteerd. FrieslandCampina gaat nu op zoek naar een nieuwe voorzitter. Hoe lang dit duurt, durft hij niet te zeggen: 'Eerst moet er een worden gevonden, daarna moet hij of zij nog worden voorgedragen.'

Overigens denkt Ter Avest niet dat het bestuur zonder Wunnekink in een gat valt. 'De coöperatie wordt bestuurd door ervaren mensen', stelt hij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer