'Politiek Den Haag, vooruit met de geit'

Na vier verkenners en de informateurs Herman Tjeenk Willink en Mariëtte Hamer lijkt Johan Remkes de volgende die mag proberen om de kandidaten voor een nieuw kabinet op één lijn te krijgen. Wie het ook gaat zijn, ik hoop dat de volgende informateur met een meesterlijke zet partijen uit hun ingegraven posities weet te krijgen.

%27Politiek+Den+Haag%2C+vooruit+met+de+geit%27
© Arie Meijer

Dat laatste wordt niet gemakkelijk, want partijen hebben elkaar met de nodige stelligheid uitgesloten. Daarop toegeven zien de achterbannen als gezichtsverlies en, zoals partijen weten, mensen houden er niet van om bij een verliezende partij te horen.

Net na de verkiezingen lagen verschillende opties open en leken er mogelijkheden voor een vlotte formatie. Bijna een half jaar verder zit deze muurvast. Ik hoor mensen nieuwe verkiezingen opperen, maar mogelijkerwijs leidt dat tot nog meer versplintering en een nog moeizamere formatie.

Je kunt denken: waar maak je je druk om? Den Haag draait toch wel door. Dat mag zo zijn, maar besluitvorming over de echt grote dossiers dreigt wel stil te vallen. Daar zitten enkele dossiers bij die van grote invloed zijn op onze toekomst.

Besluitvorming over de echt grote dossiers dreigt stil te vallen

Dirk Bruins, bestuurslid LTO Nederland

Het vooruitschuiven van beleid brengt risico's met zich mee. Het heeft iets weg van met grote snelheid op een muur afrijden: er gebeurt een ongeluk of je verliest door een ruk aan het stuur de controle over de auto. Beide scenario's zijn voor boeren en tuinders die behoefte hebben aan langetermijnbeleid niet aantrekkelijk.

Mocht Remkes het worden, dan heeft hij vast gezien dat partijen van diverse aard ergens samen uit kunnen komen, zie ons stikstofplan 'Een duurzaam evenwicht'. Misschien is dat ook voor hem een sleutel tot succes.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer