'Mijn voedingsadvies: de Schijf van Oranje'

Onlangs kwam een aantal diëtisten met de Schijf for Life als alternatief voor de Schijf van Vijf. Het is een voedingsadvies met een volledig plantaardig basis, waarbij naast gezondheid het klimaat een belangrijke rol speelt.

%27Mijn+voedingsadvies%3A+de+Schijf+van+Oranje%27
© Arie Meijer

Ik vind dat mensen zelf een keuze moeten kunnen maken over wat ze wel of niet willen eten. Ik heb dan ook geen moeite met mensen die er een vegetarische of veganistische levensstijl op nahouden. Zelf waardeer ik een mooi stuk vlees. Ik kan daarvan genieten en ben me bewust van de herkomst en het leven dat een dier heeft geleefd.

Tegelijkertijd begrijp ik ook best dat mensen dat vreemd en zielig vinden voor een dier. Ik zie dat anders, maar daar kun je met elkaar over discussiëren. Waar ik wel moeite mee heb, is als de mening wordt veroordeeld als fout. Op zo'n moment ontstaan gelegenheidsargumenten.

Dat ervoer ik ook met de introductie van de Schijf for Life. Bij een werkbezoek aan een groep boeren die allen een gemengd bedrijf hebben, werd dit mooi bevestigd. Dieren, mensen en planten vormen met elkaar een voedselketen. Vanuit duurzaamheid zeggen dat dierlijke producten niet geconsumeerd mogen worden, vind ik een gelegenheidsargument.

Laat mensen bewust kiezen voor land- en tuinbouwproducten van eigen Nederlandse bodem

Dirk Bruins, bestuurder LTO Nederland

In een opiniestuk in De Telegraaf heb ik daarom gepleit voor een echt duurzaam voedingsadvies: de Schijf van Oranje. Laat mensen bewust kiezen voor land- en tuinbouwproducten van eigen Nederlandse bodem. Lekker, duurzaam en dichtbij geproduceerd. Volgende week start de Dutch Food Week, een mooi moment voor onze boeren en tuinders om producten van eigen bodem extra onder de aandacht te brengen voor een gezonde en duurzame levensstijl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer