%27Nieuwe+generatie%27
Column
© Arie Meijer

'Nieuwe generatie'

Als LTO Noord en de provinciale AJK's hebben we onlangs een nieuwe overeenkomst getekend. Ik ben daar enorm blij mee. Ooit mocht ik zelf vier jaar voorzitter zijn van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK). Ik heb toen gezien en ervaren wat een enorme meerwaarde die vereniging kan hebben.

Een club van louter jonge mensen die vanuit hun perspectief op de wereld zelf een mening vormen over de land- en tuinbouw, van nu en in de toekomst. Zij doen dat als zelfstandige organisatie en dus vanuit onafhankelijkheid. Dat is waardevol.

Hoewel ik een groot voorstander ben van zoveel mogelijk eenheid, hecht ik ook waarde aan een eigen identiteit. Ik vind dan ook dat de AJK's die zelfstandigheid en hun onafhankelijkheid moeten behouden. Het vormen van een eigen visie en de verantwoordelijkheid om een grote organisatie met elkaar draaiende te houden, is leerzaam en verbindt jongeren. Maar bovenal wordt doorgaans het geluid van jongeren gehoord en zijn zij daarmee in staat vanuit een frisse blik het beleid in Brussel, Den Haag en de provincies bij te stellen of te veranderen.

Voor LTO Noord is het daarom belangrijk om goed in verbinding te staan met de AJK's. Vanuit die verbinding hoop ik dat de jongeren ons input leveren op wat voor hen belangrijk is.

Ik ben voorstander van zoveel mogelijkheid eenheid, maar ik hecht ook waarde aan eigen identiteit

Dirk Bruins, voorzitter LTO Noord

Tegelijkertijd hoop ik dat wij de jongeren kunnen helpen door ze gebruik te laten maken van de deskundigheid van onze medewerkers en de faciliteiten die wij als organisatie hebben. Ondanks dat het af en toe best zal schuren – ik zou me zorgen gaan maken als dat niet zo was – verwacht ik dat we elkaar goed kunnen aanvullen, gezamenlijk kunnen lobbyen en samen projecten kunnen oppakken die boer en tuinder in een betere positie kunnen brengen.

Ondanks dat er bij ons op het erf tussen de generaties een stevig verschil van inzicht was op de visie en het dagelijks werk, weet ik dat er respect, maar vooral ook waardering was voor hoe eenieder zijn eigen rol invulde. Ik verwacht dat wij en de AJK's zo'n zelfde goede relatie kunnen hebben, met dat gezamenlijke doel: een overdracht van het mooie beroep van boer en tuinder.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 2°
  20 %
Meer weer