'Even stoom afblazen en weer door'

De afgelopen week zagen we ineens twee rapporten verschijnen over stikstof. Voor veel boeren is dit de reden om woensdag te demonstreren. Ik snap dat wel. Je zult maar in het Groene Hart, de Gelderse Vallei, Noord-Brabant of Drenthe wonen en op het nieuws horen dat er geen plek meer zou zijn voor jou.

%27Even+stoom+afblazen+en+weer+door%27
© Arie Meijer

Als je een aantal onderzoekers een 'makkelijke' oplossing hoort roepen die volledig voorbijgaat aan de complexiteit van een vraagstuk en daarmee absoluut geen oplossing is, mag je je even kwaad maken en laten horen. Ieder doet dat op zijn eigen manier. Als ik boos ben, moet ik stoom afblazen, even uitrazen bij iemand of een deur hard dichtgooien. Ook hardlopen of mountainbiken lucht op.

Na de opluchting komt de vraag: hoe nu verder? Want stoom afblazen en uitrazen lucht wel op, maar lost het probleem nog niet op. Daarom gaat mijn voorkeur uit naar hardlopen of mountainbiken. Ik raak in de eerste meters fysiek inspanning mijn frustratie kwijt om dan in een cadans te komen om na te kunnen denken. Voor ons LTO-bestuur geldt dat ook voor het stikstofvraagstuk.

Uiteindelijk zal ergens een oplossing komen voor de huidige onduidelijke situatie. Daarin zijn twee smaken. Of er komt een oplossing uit de politiek op basis van alle rapporten die zijn verschenen of er komt een oplossing die mede is bedacht door ons.

Dirk Bruins, bestuurder LTO Nederland

Ik ben blij dat wij een plan hebben met perspectief voor boeren en tuinders, zodat we straks niet boos op onszelf hoeven zijn omdat we een kans hebben laten schieten. Ik heb de afgelopen weken op ledenbijeenkomsten gemerkt dat we het – met een goede discussie – hierover met elkaar eens zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer