'Weg met het taboe rondom financiële problemen!'

Ik had vorige week een bijzondere ontmoeting. Namens LTO mocht ik in gesprek gaan met Hare Majesteit Koningin Máxima, op uitnodiging van SchuldenlabNL. Deze onafhankelijke stichting heeft als missie: Nederland schuldenzorgvrij maken.

%27Weg+met+het+taboe+rondom+financi%C3%ABle+problemen%21%27
© Arie Meijer

Wat op mij de meeste indruk maakte, was de aankomst op de locatie. De ontmoeting vond plaats op het bedrijf van een collega-boer. Het gezin was door domme pech in financiële problemen gekomen. Dat was bij aankomst pijnlijk zichtbaar. Een brok schoot in mijn keel bij de troosteloze blik van een stal in aanbouw. Het was duidelijk dat er al jaren geen activiteit meer had plaatsgevonden op de bouwlocatie. Voor een boer een nachtmerrie om te zien.

Desondanks trof ik een gezin met strijdlust, dat kansen zocht en gelukkig de weg omhoog voorzichtig weer had gevonden. Krachtig van deze boer en boerin was dat ze openlijk wilden vertellen over wat hen was overkomen.

Hun boodschap was klip en klaar. Het is van cruciaal belang dat het praten over financiële problemen uit de taboesfeer komt. Zonder schroom kunnen spreken over financiële problemen zet de weg open voor het krijgen van ondersteuning. Ik vind dat we als LTO hier een rol in hebben. Het is van belang om een netwerk van deskundigen te hebben waar ondernemers terechtkunnen.

Zonder schroom kunnen spreken over financiële problemen zet de weg open voor het krijgen van ondersteuning

Dirk Bruins, bestuurder LTO Nederland

Tegelijk is het belangrijk om te voorkomen dat ondernemers in financiële problemen komen. Mentale gezondheid speelt daarin ook een rol. De negatieve framing van de land- en tuinbouw draagt daar niet aan bij. Die boodschap heb ik onze koningin meegegeven. Ik hoop dat ze ook daar ambassadeur voor wil zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer