'Welkom in de praktijk'

In Nederland houden we niet van toeval en weten we het liefst op drie cijfers achter de komma nauwkeurig wat we kunnen verwachten. We houden graag alles onder controle. Nederlanders zijn wereldkampioen verzekeren. Wij hebben een van de beste pensioenstelsels en we laten de staatsschuld liever niet oplopen.

%27Welkom+in+de+praktijk%27
© Arie Meijer

Theorie en modellen helpen ons bij het voorspellen en bieden perspectief aan een zekere toekomst. Op zich is daar niets mis mee. Maar de weerbarstigheid van de praktijk mag nooit uit het oog worden verloren. De praktijk is het bewijs van hoe het echt zit.

Deze week ervoer ik hoe hardnekkig een theorie een eigen leven gaat leiden en daarbij volledig los komt ter staan van de praktijk. Ik had diverse journalisten op bezoek vanwege onze oproep aan provincies, gemeenten en waterschappen om werk te maken van de bestrijding van jakobskruiskruid ter bescherming van onze dieren.

De journalisten hadden zich verdiept in de materie, maar ik bemerkte soms ook een houding die leek op bagatellisering van het probleem. Want zo zou volgens de theorie het zaad van jakobskruiskruid slechts enkele meters verwaaien en alleen op open plekken kunnen groeien. In een goede grasmat van een melkveehouder zou jakobskruiskruid dus eigenlijk geen schijn van kans hebben.

Deze week ervoer ik hoe hardnekkig een theorie een eigen leven gaat leiden en daarbij volledig los komt ter staan van de praktijk

Dirk Bruins, bestuurslid LTO Nederland

Toen ik vervolgens met de journalisten bij mij het land in ging om de praktijksituatie te bekijken, constateerden zij dat die theorie toch vooral theorie was.

Misschien dat we de rechters die constateerden dat weiden en bemesten vergunningplichtig zijn, ook in het veld kunnen uitnodigen om te laten zien dat je in theorie niet zonder de praktijk kunt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer