Onteigening tast draagvlak aan

Provincies zien met lede ogen aan hoe in de stikstofdiscussie het accent is verschoven richting onteigening en het afnemen van vergunningen. 'Dit vermindert het draagvlak voor duurzame oplossingen', menen ze.

Onteigening+tast+draagvlak+aan
© Frans Kanters

Gedeputeerden en ambtenaren maken zich zorgen over wat speculaties over onteigening en zelfs het afnemen van vergunningen met boeren doet, blijkt uit een rondgang van Nieuwe Oogst bij de provincies. Het kan de voortgang in gebiedsprocessen vertragen en de belangstelling voor stoppersregelingen verminderen. Van alles lekken zonder perspectief aan boeren te bieden is schadelijk, vinden ze.

De onrust werd veroorzaakt doordat ruim twee weken geleden scenariostudies van het Planbureau voor de Leefomgeving uitlekten, waarbij onteigening een van de opties is. Een week later kwam een advies naar buiten van de landsadvocaat om vergunningen van boeren in te trekken om de stikstofcrisis op te lossen.


De provincies verlangen van het Rijk snel duidelijkheid. 'Het aankondigen van verschillende regelingen of instrumenten kan vertragend werken', stelt een woordvoerder van provincie Zuid-Holland. 'Boeren gaan daardoor wachten met hun toekomstplannen. Duidelijkheid kan juist zorgen voor een goed verloop van het gebiedsproces.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer