Schouten ziet tussentijds leaseplan BBB niet zitten

Demissionair landbouwminister Carola Schouten is geen voorstander van een voorstel van BoerBurgerBeweging (BBB) om het verleasen van stikstofruimte mogelijk te maken als tussentijdse oplossing voor de PAS-problematiek. Volgens de minister staat dat de daadwerkelijke legalisering van PAS-melders in de weg.

Schouten+ziet+tussentijds+leaseplan+BBB+niet+zitten
© DIRK HOL

Dat liet Schouten dinsdag weten in een kort debat over stikstof in de Tweede Kamer. Fractievoorzitter Caroline van der Plas van BBB wil hierover een motie indienen. Ze wil met de leasemogelijkheid boeren helpen die door het vervallen van de PAS-wetgeving zonder eigen schuld in een illegale situatie zijn beland zonder vergunning. Het kabinet zou voor het leasen van stikstofruimte, bijvoorbeeld van boeren die nog stikstofruimte over hebben, de kosten moeten vergoeden.

Van der Plas ziet met lede ogen aan dat het nog zeker twee jaar duurt voordat de legalisatie van de PAS-melders en interimmers is voltooid. Ze noemt deze situatie voor de betrokken ondernemers en hun families zeer stressvol. 'Zo hoeven boeren die het treft niet nog jarenlang in zorgen te leven, met soms zware depressies en zelfdodingen tot gevolg.'


Schouten deelt het ongeduld van het BBB-Kamerlid. 'Ik snap dat het heel veel onzekerheid voor boeren met zich meebrengt. Daarom hebben we ook gezegd: we moeten dit gewoon doen. Maar we moeten het ook netjes doen en ervoor zorgen dat het allemaal standhoudt. Ik waardeer het meedenken van mevrouw Van der Plas, namelijk of je het met verleasen sneller zou kunnen doen.' Maar ze denkt dat dit de daadwerkelijke legalisering langer zal laten duren.


Sympathie voor motie

'Dat betekent in de praktijk dat ik een regeling moet maken waarbij de verleasde ruimte kan worden toegekend aan de boeren die meldingen hebben gedaan', vervolgt Schouten. 'Dat gaat het proces helaas niet sneller maken, omdat je dan toch al die stappen weer moet doorlopen. Hoewel ik sympathie heb voor de strekking van de motie, moet ik deze op dit punt ontraden, omdat het gewoon niet sneller gaat dan we nu doen. Ook niet als we op verleasen gaan zitten.'

Van der Plas ziet in dat de legalisering er wellicht niet sneller door gaat. 'Maar het biedt wel wat licht aan het einde van de tunnel', zegt ze. 'Dat is ook de reden waarom ik inderdaad probeer mee te denken. Het geeft misschien wat hoop aan mensen, meer hoop dan ze nu hebben. Ik breng de motie gewoon in en we zien wel wat de Kamer ervan vindt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer