Nederlandse voedsel- en water innovaties op Dubai Expo 2020

Na uitstel van ruim een jaar is de Expo 2020 Dubai donderdag geopend voor bezoekers. Nederland presenteert zich met een paviljoen met Nederlandse oplossingen voor mondiale problemen en met innovaties op het gebied van water, hernieuwbare energie en voedselzekerheid.

Nederlandse+voedsel%2D+en+water+innovaties+op+Dubai+Expo+2020
© ANP

Het paviljoen is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen een consortium, innovators en het bedrijfsleven. In het Nederlands paviljoen zetten ontwerpers en kunstenaars Nederlandse innovaties in de schijnwerpers. Met de deelname biedt Nederland een platform aan bedrijven, organisaties en kennisinstellingen uit de publieke en private sector om hun positie in de Golfregio te versterken.

'Met de thema's water, duurzame energie en voedselzekerheid spelen we in op de ambitie van de landen in de Golfregio’, zegt minister Tom de Bruijn van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. 'Zij willen afstappen van olie en gas, lokaal meer voedsel produceren en proberen klimaatverandering op te vangen. Nederlandse bedrijven, overheden en kennisinstellingen hebben de kennis en kunde om hier een bijdrage aan te leveren.'


Water uit woestijnlucht

Het Nederlands paviljoen op Expo 2020 is ontworpen als een biotoop. Hier laten de ontwerpers zien hoe de water-, energie- en voedselsectoren kunnen worden gekoppeld om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor het oplossen van wereldwijde uitdagingen. In het paviljoen wordt voedsel verbouwd, water geoogst en elektriciteit opgewekt, allemaal in een circulair klimaatsysteem. Nederlandse innovaties vormen het hart van dit concept.

In het paviljoen is een kegel van ruim 18 meter opgetrokken waar aan de buitenkant eetbare planten en aan de binnenkant paddenstoelen worden geteeld. Via de ‘Sunglacier’ techniek wordt het water dat hiervoor nodig is aan de woestijnlucht onttrokken. De benodigde energie wordt opgewekt met gekleurde ‘glas in lood’ zonnepanelen van organisch materiaal.

Het paviljoen is zo ontworpen dat de meeste bouwmaterialen na afloop opnieuw elders gebruikt kunnen worden. Voor de bouw is gebruik gemaakt van gehuurde bouwmaterialen, die zoveel mogelijk lokaal te verkrijgen zijn, waardoor transport tot een minimum is beperkt. Ook het interieur bestaat uit gehuurde materialen. Alle materialen worden na afloop teruggegeven aan de regio. Met deze circulaire aanpak wordt de ecologische voetafdruk van het paviljoen tot het minimum beperkt.


Samenwerking bedrijfsleven en overheid

Het thema van het Nederlands paviljoen is tot stand gekomen in samenwerking met bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden en draait rondom oplossingen voor grote mondiale problemen van deze tijd. De Nederlandse overheid droeg als opdrachtgever bij aan de bouw van het paviljoen, bedrijven konden optreden als sponsor of leverancier.

Het paviljoen is ontworpen en gebouwd door een consortium van V8 Architects, KossmanndeJong, Witteveen+Bos en Expomobilia. Zij hebben een groot aantal Nederlandse innovatieve bedrijven betrokken bij de bouw, waaronder Leadax, Hoogendoorn, MJTech, Holland Water, Signify en BOM Group.


Afgebroken na afloop

Het Nederlands paviljoen is net als de gehele Expo open van 1 oktober 2021 tot en met 31 maart 2022. Nederland is een de 191 deelnemende landen en organisaties aan deze 35e wereldtentoonstelling. Naar verwachting zullen miljoenen mensen de komende zes maanden de expo bezoeken. Daarna wordt het paviljoen afgebroken en worden de materialen grotendeels elders in Dubai hergebruikt, van de bouwplaats resteert vervolgens niets meer dan zand. In de toekomst wil Dubai hier een woonwijk laten verrijzen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer