Drentse gedeputeerde Jumelet vindt onteigeningsscenario kwalijk

Een inspiratieloos plan dat te eenzijdig is gericht op de agrarische sector. Zo omschrijft Drents gedeputeerde Henk Jumelet (CDA) het onteigeningsscenario dat maandag uitlekte. 'Het doet voorkomen dat het een kortetermijnoplossing biedt, terwijl de juridische weg van onteigenen heel lang kan zijn. Dat is kwalijk.'

Drentse+gedeputeerde+Jumelet+vindt+onteigeningsscenario+kwalijk
© provincie Drenthe

Een complex probleem als stikstof los je bovendien niet in Den Haag op, liet de gedeputeerde woensdagmiddag in de commissievergadering omgevingsbeleid weten.


'Daar heb je de regio voor nodig, zoals alle sectoren, waterschappen en gemeenten. We zijn met allerlei gebiedsprocessen bezig. Ik probeer mijn best te doen om met alle partijen tot een gezamenlijke oplossing te komen. Daar helpt dit plan niet bij. Dan sta je meteen weer op achterstand.'


Kansen

Veel meer kansen ziet de gedeputeerde in innovatie. Samen met provincie Friesland en Groningen ontwikkelt provincie Drenthe een plan om via innovaties stikstof te reduceren in de landbouw in Noord-Nederland. De provincies stellen een lijst met maatregelen op. Deze overhandigen ze binnenkort aan het ministerie van LNV.

De provincies vragen het Rijk om de maatregelen te bekostigen. Het gaat vooral om laaghangend fruit, stelt Jumelet. Als voorbeeld noemt de gedeputeerde het toepassen van magnesiumchloride voor de reductie van stikstof in de mest. 'Dat willen we onder de aandacht brengen door proefopstellingen.'


Oplossingen

De provincies blijven in de stikstofproblematiek zoeken naar oplossingen die door innovatie worden aangevlogen, benadrukt Jumelet. 'Dat is de werkwijze die we voorstaan. Onteigening is het laatste van het laatste. Wij hebben dat niet bedacht.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer