British Sugar mag onderzoek doen naar genbewerking bij bieten

De Britse suikerfabriek British Sugar mag bij suikerbieten onderzoek doen naar genbewerking om het gewas beter te beschermen tegen ziekten. Dat heeft de Britse minister George Eustice van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken vandaag aangekondigd.

British+Sugar+mag+onderzoek+doen+naar+genbewerking+bij+bieten
© Han Reindsen

De regering gaat in eerste instantie de lasten verlichten die verband houden met het onderzoeks- en ontwikkelingswerk bij genbewerking van planten. Daarna zijn er plannen om de wettelijke definities van genbewerkte organismen te wijzigen om de gewassen op de markt te kunnen brengen.

Bij suikerbieten kan genbewerkingstechniek de industrie helpen het gewas beter bestand te maken tegen ziekten, zoals vergelingsziekte. Dit is belangrijk omdat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zo wordt verminderd. Dit zal Britse boeren helpen bij te dragen aan de behoeften op het gebied van voedselzekerheid, evenals aan nationale en wereldwijde duurzaamheidsdoelstellingen.


'Uitstekend nieuws'

'De aankondiging is uitstekend nieuws voor de Britse bietsuikerindustrie', zegt Peter Watson, agrarisch directeur van British Sugar. 'We kijken ernaar uit om de volgende stappen te overwegen in de voortgang van onze plannen om genbewerking te gebruiken als een van onze instrumenten om de suikerbietenoogst in Europa te beschermen.'

Genbewerking verwijst naar technieken die kunnen worden gebruikt om een geselecteerde, zeer specifieke reeks binnen het genoom van een gewas te veranderen. Het zou het mogelijk maken bestaande natuurlijke genveranderingen die worden waargenomen in gewassen te bespoedigen met moderne technieken. Bij gene-editing worden geen nieuwe genen van andere soorten geïntroduceerd, zoals bij genetische modificatie wel het geval is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer