Melkveehouder Van Bergen: 'Met dit stalplan houd ik grip op vliegenoverlast'

Vooral in de warme en vochtige na(zomers) zorgen vliegen voor grote overlast. De insecten op afstand houden is dan geen gemakkelijke opgave. Het geheim achter een succesvolle vliegenbestrijding? Bayer Animal Health vroeg het aan melkveehouder Jacq van Bergen.

Melkveehouder+Van+Bergen%3A+%27Met+dit+stalplan+houd+ik+grip+op+vliegenoverlast%27
ENVU
© Bayer Animal Health

'Vliegen zijn slecht voor de hygiëne, gezondheid van de koeien en kalveren en natuurlijk je eigen werkgeluk', zegt Van Bergen. Hij melkt 105 koeien op zijn melkveebedrijf in Ottersum. Het geheim van zijn vliegenbeheersing is gebaseerd op een gedegen stalplan met twee factoren:

1. Voorkomen is beter dan genezen:
Beperken van overlast door extra hygiënische maatregelen.

2. Beheersen door gerichte aanpak:
Gebruik van K-Othrine SC7,5 van Bayer op de smethaarden waar vliegen zitten: de belangrijkste rustplaatsen, zoals muren, raamkozijnen en plafonds.

Sinds vorig jaar gebruikt de melkveehouder het middel K-Othrine SC 7,5 van Bayer om overlast van vliegen te beheersen. Dit spuitmiddel past hij toe in de omgeving van koeien en kalveren. 'Een groot voordeel is dat je het product kunt toepassen in aanwezigheid van dieren. Maar let op: niet direct op de dieren', waarschuwt hij.

'Voor een effectieve, langdurige werking heb je relatief weinig werkzame stof nodig', vervolgt Van Bergen. 'Dit geeft een aantal voordelen: ik hoef mijn koeien niet meer individueel te behandelen en ben sneller en langduriger van het probleem af.'

Benieuwd naar het stalplan en de staltips van Jacq van Bergen? Bekijk de video.


BES0096-Nijssen-Marcel

Meer informatie over vliegenbeheersing of het product K-Othrine SC 7,5? Bekijk de website of neem direct contact op met vliegenexpert Marcel Nijssen, via marcel.nijssen@bayer.com.

ENVU

ENVU, uitgesproken als 'EN-View' is de naam afgeleid van 'environment' en 'vision' dat de samenwerking met klanten en innovatie...

Lees verder »

Meer van ENVU

Lees ook

Meer artikelen van ENVU »

Artikelen over ENVU