%27Sommige+middelen+zijn+schadelijk+voor+watervlooien%27
Interview
© Pixabay

'Sommige middelen zijn schadelijk voor watervlooien'

Bij het bestrijden van vliegen mogen melkveehouders gebruik maken van bepaalde biologische en chemische insecticiden. Maar welke stoffen zijn dat en hoe schadelijk zijn ze eigenlijk? Guillaume Counotte, veterinair toxicoloog bij Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), geeft uitleg.

Wat zijn uw tips om vliegen te bestrijden?

Dat zijn de standaardzaken. Zorg voor een schone stal en opgeruimd erf. Vermijd natte plekken langs drinkbakken en dek een mestopslag af. Vliegen gaan op vochtige, donkere plekken zitten. Ook een goede ventilatie helpt, want vliegen hebben een hekel aan wind. Maar dit is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Vliegenoverlast is gewoon een lastig probleem.'

'Vliegenoverlast is gewoon een lastig probleem'

Guillaume Counotte, veterinair toxicoloog bij Gezondheidsdienst voor Dieren (GD)

En als goede hygiëne niet helpt?

'Dan kun je gaan bestrijden met insecticide, bijvoorbeeld met een rugspuit of een vernevelingssysteem in de stal. Daarvoor wordt vaak het natuurlijke middel pyrethrum gebruikt. Dit is toegelaten door het Ctgb, het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden.'

Wat is pyrethrum?

'Pyrethrum wordt bereid uit de bloemen van bepaalde chrysanten, ze worden onder andere in Kenia geteeld. Dit natuurlijke pyrethrum is ook toegelaten voor biologische veehouderij, volgens de EU natuurlijke plantenextracten. Ook zijn er middelen die gebaseerd zijn op het natuurlijke pyrethrum maar waar andere stoffen, zoals piperonylbutoxide, aan toe zijn gevoegd om de werking te verlengen.'

Welke stoffen zijn er nog meer tegen vliegen?

'Ook de werkzame, synthetische stoffen deltametrin en permethrin zijn toegelaten. Ze lijken op het natuurlijke pyrethrum, maar hebben een langere werking en kunnen ook schadelijker zijn. De middelen met deltametrin worden vaak in de stal gespoten. Vaak mogen dan geen dieren en mensen aanwezig zijn. Let daarom op de gebruiksaanwijzing. Permethrin is voor zoogdieren niet erg gevaarlijk, maar in proeven bleek dat langdurig gebruik bij muizen tot longtumoren kan leiden.'

Er zijn zorgen om het gebruik van insecticide. Wat vindt u daarvan?

'Die zorgen kan ik me voorstellen. Want stoffen zoals het natuurlijke pyrethrum en synthetische pyrethrinen zijn ontzettend schadelijk voor insecten zoals waterkevers en watervlooien. Ze sterven af en dat kan op langere termijn consequenties hebben voor vissen, die leven van deze waterorganismen. Zeker de synthetische stoffen zijn schadelijk, want die werken langer en kunnen ook schadelijk zijn voor vissen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 8°
  20 %
 • Zondag
  17° / 10°
  50 %
Meer weer