Uienvlieg bestrijden met steriele vliegen

Door gekweekte en gesteriliseerde uienvliegen in een perceel uien los te laten, worden de eitjes van de wilde uienvlieg niet bevrucht. Op een Fries perceel in Nes passen ze deze biologische bestrijding toe.

De inzet van gesterilisserde vliegen voorkomt een nieuwe vlucht met larven. Op deze manier wordt de uienvliegdruk verminderd. Deze biologische methode voorkomt hierdoor schade aan het gewas. Met behulp van valletjes kan worden onderzocht hoe groot de uienvliegpopulatie op een perceel is.

Aan de hand daarvan wordt bepaald hoeveel steriele vliegen worden uitgezet als biologisch bestrijdingsmiddel. De uienvlieg is het belangrijkste schadelijke insect in uien. Er zijn twee tot drie generaties per jaar in de periode mei/september. In het voorjaar komen de vliegen uit de grond in velden waar het vorige jaar uien stonden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer