Melkveehouder bestrijdt vliegen met vliegen

Vliegenoverlast kan op een melkveebedrijf leiden tot productievermindering en groeivertraging. Uitzetten van roofvliegen en sluipwespen is een biologische wijze van vliegenbestrijding.

Melkveehouder Paul van de Ven uit Beilen heeft net de pakketten met poppen per post ontvangen. Hij zocht voor zijn biologische bedrijf een passende oplossing om de vliegenoverlast aan te pakken.

'Het was vorig jaar in de zomer extreem. De koppen van de koeien zaten helemaal onder de vliegen. De dieren werden er onrustig van en in de melkrobot werden de melkbekers afgetrapt. Hierdoor kreeg je veel onvolledige melkingen. Ik denk dat hierdoor de schade van vliegenoverlast groter is dan dat je verwacht.'

Poppen op drijfmest

Van de Ven plaats nu om de zes weken poppen van de sluipwesp langs de randen van de jongveestallen. De sluipwesp parasiteert op de poppen van de kamervlieg. De wesp legt eitjes in de pop, waardoor er geen nieuwe vliegen uitkomen maar sluipwespen. De poppen van de roofvlieg worden uitgezet op de drijfmest. Een laagje zaagsel moet ervoor zorgen dat de poppen niet meteen wegzinken in de mest, waardoor ze niet tot ontwikkeling zouden komen.

Van de Ven wacht nog even een paar dagen met het uitzetten van de roofvliegen. 'Over twee dagen worden de mestkelders leeggehaald en dan zou ik ook meteen alle poppen kwijt zijn. Je moet daar qua timing en bedrijfsvoering wel rekening mee houden. Dus gaan de verpakkingen met poppen nog even in de koeling.'

Op tijd beginnen

Om het verschil met vorig jaar goed te kunnen beoordelen, wacht de biologische melkveehouder verder nog even tot de temperaturen hoger worden en vliegen zich sneller vermeerderen. 'Ik kreeg het advies om niet af te wachten tot de vliegen weer voor overlast zouden zorgen. Dus ben ik in maart al begonnen met bestrijden. Ik denk niet dat er wonderen gaan gebeuren, maar verwacht wel aanzienlijk minder overlast op het bedrijf. Tot nu toe hebben we weinig tot geen last van vliegen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  3° / -2°
  55 %
Meer weer