Koe+in+zebraprint+heeft+minder+last+van+vliegen
Nieuws
© PlosOne

Koe in zebraprint heeft minder last van vliegen

Hebben koeien veel last van steekvliegen, vermom ze dan als zebra. Volgens Japanse onderzoekers hebben runderen dan nog maar de helft zoveel last van vliegensteken.

Wetenschappers van de universiteit van Kyoto gaan ervan uit dat steekvliegen in de war raken van het strepenpatroon. Bio-ingenieurs noemen in het vakblad PlosOne de onconventionele aanpak een milieuvriendelijk alternatief voor insecticide. Dat schrijft De Standaard.

Het idee is niet nieuw. In de paardenhouderij is een vliegendeken met zebrastrepen niet ongewoon. Ook hier zit een wetenschappelijke visie achter. Uit studies is namelijk gebleken dat vliegen dankzij het strepenpatroon minder worden aangetrokken. Japanse onderzoekers wilden weten of dat bij koeien ook werkt.

De onderzoekers voorzagen koeien van 4 tot 5 centimeter brede strepen. Een klusje van vijf minuten. De koeien werden drie keer drie dagen geobserveerd, telkens met een ander strepenpatroon. De onderzoekers telden op de zebrakoeien slechts 55 steekvliegen tegen 111 op de zwartgestreepte koeien en 128 op de ongeverfde dieren. De geschilderde koeien weerden per halfuur slechts 40 keer vliegen af door te slaan met hun staart of te schudden met hun kop, tegenover 53 en 54 keer in de twee andere groepen.

Economische schade

Volgens de onderzoekers is er wel nog werk nodig om de resultaten te bevestigen en om minder arbeidsintensieve manieren te vinden om het zebrapatroon aan te brengen op de koeien. Maar als dat lukt, lijkt een gedeeltelijke oplossing voor een halsstarrig probleem in de maak.

Runderen hebben meer moeite om te grazen en te slapen als ze worden geplaagd door insecten. In de Verenigde Staten wordt de economische schade door steekvliegen op 2 miljard euro per jaar geschat.

Volgens insectenexpert Keith Bayless verstoren zebrastrepen de vorm van dieren, waardoor vliegen in de war zijn. Maar behalve op de vorm komen ze ook op de geur af. Alleen wat strepen schilderen zal dus niet volstaan zegt hij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer