Minder omschakelaars naar biologisch in 2020

Het aantal boeren in omschakeling naar biologisch is in 2020 voor het vierde jaar op rij gedaald. Ondanks die afname groeide het biologische bedrijven wel met 1,9 procent.

Minder+omschakelaars+naar+biologisch+in+2020
© DIRK HOL

Het biologisch gecertificeerd landbouwareaal nam vorig jaar met 7,1 procent toe. Dat meldt het Bionext Trendrapport 2020. Het aandeel biologisch landbouwareaal in het totale aantal hectares steeg vorig jaar naar 4,1 procent.

Het aantal geregistreerde landbouwbedrijven groeide in 2020 met 1,9 procent van 2.076 naar 2.115. Ondanks de toename schakelen voor het vierde jaar op rij minder boeren om naar biologisch. Zo waren er 22,6 procent minder omschakelaars in 2020 dan in 2019.


Flevoland is nog steeds koploper in het aandeel biologisch areaal (14,5 procent) en groeide met 7,8 procent naar 12.236 biologische hectare. Friesland is koploper met het aantal hectares in omschakeling (923 hectare).

De keuze om melk, eieren en yoghurt biologisch te kopen, lijkt makkelijker

Michaël Wilde, directeur Bionext

Onder EU-gemiddelde

Het Nederlands biologisch landbouwareaal ligt nog steeds ver onder het EU-gemiddelde van 8,5 procent (2019). Oostenrijk is nog steeds koploper in de Europese Unie (EU) met 26 procent biologisch landbouwareaal (2019).

In de supermarkten blijven biologische levensmiddelen het goed doen. 95,6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft in 2020 biologische producten gekocht. De biologische omzet bij de supermarkten steeg daardoor met 12,9 procent harder dan de totale omzetgroei van 11,8 procent. Hierbij moet wel worden aangetekend dat in 2020 door de lockdown omzet vanuit de gesloten horeca verschoof naar het retailkanaal.

Het marktaandeel van biologisch in de Nederlandse supermarkten is vorig jaar vrijwel niet gegroeid en komt uit op 3,26 procent (ten opzichte van 3,21 procent in 2019). Melk, eieren en yoghurt zijn de meest verkochte biologische producten in de supermarkt in 2020.


Denen koploper

Met 12,1 procent biologisch marktaandeel is Denemarken de koploper in Europa. De Alpenlanden Zwitserland (10,4 procent) en Oostenrijk (9,3 procent) staan op plek twee en drie.

Waar in 2019 nog 78,7 procent van alle biologische aankopen in het supermarktkanaal werd gedaan, daalde dit percentage in 2020 naar 73,8 procent. Hier lijken de boerderijwinkels en speciaalzaken wat omzet van de supermarkten te winnen. De grootste barrière om biologisch te kopen blijft de prijs. 65 procent van de huishoudens geeft aan vaker biologisch te kopen als het goedkoper zou zijn.

'Hoe verser het product, hoe dichter het bij de boer en de natuur staat. De keuze om melk, eieren en yoghurt biologisch te kopen, lijkt dus makkelijker. Producten waarbij de meerwaarde van biologisch meer of beter voelbaar is. Om biologisch groter te laten worden, moet het voor andere producten ook vanzelfsprekender worden om ze biologisch te kopen. Om dat voor elkaar te krijgen, is er nog veel werk aan de winkel', zegt directeur Michaël Wilde van Bionext.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer