Lijst met natuurlijke middelen veehouderij online

Bionext en het Platform Natuurlijke Veehouderij hebben dinsdag de 'Groene Lijsten' op hun websites online gezet. Op deze Groene Lijsten staan alle natuurlijke middelen die zijn toegestaan in de biologische geiten-, melkvee- en pluimveehouderij.

Lijst+met+natuurlijke+middelen+veehouderij+online
© Huisman Media

Door de publicatie is er volgens deze organisaties geen onduidelijkheid meer welk natuurlijk middel wel of niet mag worden gebruikt. De wetgeving rondom het gebruik van natuurlijke middelen is volgens ketenorganisatie Bionext en het Platform Natuurlijke Veehouderij complex. Zeker voor biologische veehouders. 'In de praktijk zorgt dat regelmatig voor onduidelijkheid en onzekerheid bij veehouders', schrijven de organisaties in een verklaring. Onder natuurlijke middelen vallen bijvoorbeeld probiotica en kruiden, zuren van natuurlijke oorsprong.

Op de Groene Lijsten staan alle middelen die veehouders mogen gebruiken, gerubriceerd naar aandoening. 'Hierdoor kan de veehouder snel vinden welk middel hij waarvoor kan gebruiken. Groot voordeel is verder dat naast de actieve ingrediënten de productnaam en de naam van de fabrikant staan vermeld.'


Skal

Gerdine Kaptijn, projectleider bij Bionext, zegt dat bij de totstandkoming van de Groene Lijsten is samengewerkt met Wageningen Food Safety Research. Daarnaast heeft de biologische certificeringsorganisatie Skal Biocontrole alle middelen op de Groene Lijsten beoordeeld en goedgekeurd.

Volgens Kaptijn is de lijst ook interessant voor gangbare veehouders. 'Ze werken preventief. Als veehouder werk je samen met de natuur, het verlaagt het antibioticagebruik en leidt mede daardoor tot lagere veekosten', stelt ze in de persverklaring. 'Natuurlijke middelen dragen in belangrijke mate bij aan gezondere en meer weerbare dieren.'


Gangbare veehouders

De lijst is volgens de organisaties nadrukkelijk bedoeld om het gebruik van natuurlijke middelen te stimuleren in de veehouderij. Kaptijn: 'Natuurlijke middelen vormen ook voor gangbare veehouders een geweldige aanvulling op hun bedrijfsmanagement, om de spijsvertering, weerstand en algemene gezondheid van hun dieren te verbeteren en daardoor ziekte te voorkomen of herstel te ondersteunen', zegt dierenarts Gerdien Kleijer van het Platform Natuurlijke Veehouderij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  15 %
Meer weer