Bionext: natte zomer raakt oogst biologische aardappelen

Nu telers de eerste Hollandse aardappelen rooien, blijkt dat door de warme natte zomer de aardappelziekte phytophthora de biologische aardappelplanten heeft aangetast.

Bionext%3A+natte+zomer+raakt+oogst+biologische+aardappelen
© Han Reindsen

Als gevolg daarvan moeten veel biologische boeren het met een kleine oogst doen, vaak slechts 25 procent van de normale oogst. Er zijn resistente aardappelrassen beschikbaar, waarvoor in Nederland nog geen gegarandeerde afzetmarkt is. Een enorm risico voor biologische boeren, meldt de brancheorganisatie Bionext.

Als de vraag, ofwel de verkoop van biologische aardappelen in Nederland zou stijgen, is zijn boeren verzekerd van hun afzet en kunnen zij wel robuuste aardappelen telen. Dan moet alleen de vraag wel worden gestimuleerd, meent Bionext.

Bij natte warme zomerweken ligt phytophthora op de loer. De schimmel tast aardappelplanten aan. Zodra de schimmel op het blad komt, zijn boeren genoodzaakt om de planten volledig te verbranden om verspreiding te voorkomen. Gevolg is een kleine oogst.

Robuuste rassen

In 2016 richtte de aardappelziekte ook veel schade aan in de biologische aardappelteelt. Als gevolg daarvan werd een aardappelconvenant opgesteld met het doel om in 2020 volledig over te zijn op robuuste rassen. Er zijn nu 23 robuuste rassen die bestand zijn tegen de ziekte. Maar de vraag vanuit de Nederlandse markt blijft laag, waardoor er geen afzetzekerheid is.

'Je kunt er niet van uitgaan dat de consument vanzelf opeens biologische aardappelen gaat kopen', zegt Bionext-directeur Michaël Wilde. 'Er zijn in korte tijd 23 robuuste rassen ontwikkeld, een enorme overwinning voor de sector. Maar als we willen dat boeren deze rassen kunnen telen, om ze te beschermen tegen het risico van phytophthora, dan moet er ook aan de vraagzijde iets gebeuren. Ervan uitgaan dat de rassen vanzelf worden verkocht, werkt dus niet.'

Belangrijke teelt

De aardappel is een van de belangrijkste teelten in de Nederlandse akkerbouw. In 2020 waren er 9.300 aardappeltelers, van wie 262 biologisch. Nederland heeft 163.500 hectare aardappelen, waarvan 1,25 procent biologisch. In 2020 ging het om 2.054 hectare. Dat is goed voor ruim 70.000 ton biologische aardappelen, waarmee 14 procent van de Nederlandse markt kan worden voorzien.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer