Nog drie jaar op zoek naar meer robuuste aardappelen

Het convenant 'Versnelde transitie naar robuuste aardappelen' dat in 2017 is gestart op initiatief van de biologische aardappelsector, krijgt een vervolg voor drie jaar.

Nog+drie+jaar+op+zoek+naar+meer+robuuste+aardappelen
© Han Reindsen

Het doel van het convenant om in Nederland op biologische aardappelareaal alleen nog robuuste aardappelen te telen, is bijna gehaald. Dit vertelde projectleider Maaike Raaijmakers van Bionext deze week tijdens een digitale bijeenkomst. 'Met name voor de verwerking tot frites en chips zijn we nog op zoek naar geschikte rassen met goede resistenties tegen phytophthora.'

Het nieuwe convenant gaat waarschijnlijk virtueel worden ondertekend tijdens de online BioKennisWeek die eind januari wordt gehouden. Raaijmakers vertelt dat de huidige partners betrokken blijven bij het convenant en dat ook nieuwe bedrijven en organisaties zullen aansluiten.


Meer aandacht voor smaak

'We blijven streven naar 100 procent teeltareaal voor robuuste rassen en 100 procent robuuste rassen in de biologische winkelschappen. In het vervolg van het convenant komt naast de verwerking ook de nadruk te liggen op uitrol naar het buitenland. Verder willen we nog meer aandacht besteden aan de smaak van de robuuste aardappelen', verklaart Raaijmakers.


Bij de start van het convenant in 2017 waren er zes robuuste aardappelrassen beschikbaar voor biologische aardappeltelers. Dat is dankzij de inzet van kweekbedrijven inmiddels uitgebreid tot 23 rassen voor de praktijk en nog eens zes extra rassen op de drie demovelden die in het kader van het convenant zijn aangelegd. De robuuste rassen zijn resistent ofwel minder gevoelig voor phytophthora.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer