Goede opbrengst verse Flevolandse sojabonen

Op vier percelen in Flevoland is dit jaar geëxperimenteerd met het verbouwen van verse sojabonen. Vorige week hebben telers voor het derde seizoen op rij het gewas geoogst. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Het doel van de teelt is om het aanbod van lokale plantaardige eiwitten te vergroten.

Goede+opbrengst+verse+Flevolandse+sojabonen
© Haijo Dodde

Het was het eerste jaar dat een speciaal nieuw ras is geteeld dat beter bestand is tegen het Hollandse klimaat. De verse sojabonenteelt is onderdeel van het project 'Dutch Edamame'. De bedoeling is om de teelt zo te laten groeien dat deze groot genoeg is om de Nederlandse markt te voorzien.

De frisgroene boontjes, ook wel edamame genoemd, worden vaak gebruikt in pokébowls of salades. De sojabonen komen nu vooral uit Zuid-Amerikaanse en Aziatische landen.


Weinig ervaring

Nederland heeft nog weinig ervaring met het verbouwen van verse soja. Zo vragen het wisselvallige, natte klimaat en de zware kleigronden om een aantal teelt- en oogstaanpassingen. Ook zijn rassen nodig die zijn aangepast aan het Noordwest-Europese klimaat. Door de coronacrisis was het vorig jaar niet mogelijk om aan het zaad van de geschikte rassen te komen. Daardoor viel toen de oogst tegen.

Daarentegen zijn de oogstresultaten van dit seizoen hoopgevend, omdat nu wel het goede zaad beschikbaar was. Wel moest door het koude voorjaar het gewas later worden gezaaid. Ook moet de bemesting nog beter worden afgestemd op het nieuwe ras.


Dutch Edamame is onderdeel van de proeftuin Growing Green Proteins, die economische kansen en uitdagingen van de eiwittransitie onderzoekt. De sojateelt past in het beleid van de Europese Unie om minder afhankelijk te worden van import. Op Floriade Expo 2022 in Almere worden de pilots gepresenteerd. De proeftuin valt onder de agro-innovatiemotor van Landbouw Meerdere Smaken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer