Stichting Polderpioniers houdt ontginning Flevoland levend

De nog jonge stichting Polderpioniers werkt gestaag aan de restauratie van de collectie landbouwmachines die werd gebruikt voor het ontginnen van de IJsselmeerpolders. 'We willen de geschiedenis van Flevoland levend houden', zegt voorzitter Heijo Smit.

Stichting+Polderpioniers+houdt+ontginning+Flevoland+levend
© Denise van der Boom

Stichting Polderpioniers timmert nog aan het eigen onderkomen en bezoekerscentrum in enkele schuren van de voormalige proefboerderij Minderhoudhoeve nabij Swifterbant. Daarin komen de machines en werktuigen die werden gebruikt bij de aanleg van de Flevopolders en de Wieringermeer.

Vooral de kenmerkende gele Caterpillars, de zware rupstrekkers die in de jaren zestig en zeventig werden ingezet voor het greppel- en diepploegen en andere zware grondwerkzaamheden, zullen Flevolanders bekend voorkomen.

'Veel machines hebben een aantal jaren buiten gestaan bij het Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad. Daar werden ze niet beter van. Wij hebben die collectie in beheer gekregen. Vrijwilligers doen hun best ze weer werkend te krijgen en toonbaar te maken', zegt Smit.


Polderhistorie

De stichting wil een breed publiek, en dan vooral jongeren, kennis laten maken met de recente polderhistorie, met de ontginningsmethodes en de verhalen hierover.

'Het is meer dan vijftig jaar geleden dat het laatste deel van Zuidelijk Flevoland droogviel. Het aantal directbetrokkenen wordt steeds kleiner. Wij willen hun verhalen en de techniek die erbij hoorde, levend houden voor de huidige en toekomstige generatie', aldus de voorzitter van stichting Polderpioniers.


Publieksevenement

De stichting heeft honderd donateurs en krijgt veel reacties. Omdat nog wordt gewerkt aan de renovatie van de gebouwen, is het nog niet mogelijk de collectie te bekijken. Smit hoopt dat het later dit jaar lukt een publieksevenement te organiseren op de locatie bij Swifterbant.

'We gaan niet meer op stap met ons materieel. Dat is daar gewoon te zwaar voor. Maar met een bezoekerscentrum komt er genoeg gelegenheid voor belangstellenden om een kijkje te nemen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer